Electorala 2023

CEC va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali

CEC va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali
FOTO: Simbol

Parlamentul urmează să se întrunească astăzi în ședință pentru a completa Codul electoral. Prin urmare, vor fi stabilite criterii de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales pentru membrii partidelor declarate neconstituționale. Comisia Electorală Centrală (CEC), în baza informațiilor de la organele de drept, va adopta lista persoanelor cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor. Precizările au fost făcute în această dimineață de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Ca să fie clar, grupările criminale organizate nu sunt compatibile cu democrația. Curtea Constituțională a spus asta foarte clar atunci când a declarat gruparea criminală Șor în afara constituționalității. Grupările criminale atentează la securitatea națională și la procesul unor alegeri libere și corecte. Parlamentul are obligația de a opera modificări în codul Electoral care să fie în acord cu constatările Curții și jurisprudenței CEDO”, declară șeful legislativului.

Potrivit legislativului, la modul practic: restricțiile de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie 2023 se vor referi în mod clar la persoanele care nu pot fi admise în calitate de concurenți electorali. Este vorba despre persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea CC de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii CC.

De asemenea, Ion Grosu a mai adăugat că, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală vor prezenta informația cu privire la persoanele care cad sub incidența acestor criterii. Comisia Electorală Centrală, în baza acestor informații, va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali și o vor prezenta organelor electorale, care vor respinge persoanele menționate în calitate de concurenți electorali sau vor anula înregistrarea concurentului, dacă acesta este deja înregistrat. Aceste decizii ale organelor electorale pot fi contestate la Curtea de Apel Chișinău în termen de o zi de la data adoptării hotărârii.

De menționat că Marți, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul Electoral. Este vorba de prevederile care stabilesc că nu pot fi alese persoanele care la data pronunțării hotărârii privind declararea neconstituționalității unui partid politic dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼