Electorala 2023

Componența Comitetului Executiv al Găgăuziei, propusă de Șor, nu a fost aprobată de legislativul de la Comrat

Foto: newsmaker.md

Noii membri ai Comitetului Executiv al Găgăuziei, înaintați de noul bașcan Evghenia Guțul, nu au fost aprobați de Adunarea Populară. Motivul este încălcarea legislației autonomiei, dar și faptul că pretendenții înaintați nu posedă limba găgăuză.

În urma ședinței Adunării Populare a Găgăuziei din 28 iulie, deputații au dezbătut subiectul aprobarea candidaților Comitetului Executiv.

Aleșii locali au subliniat faptul că prezentarea pretendenților pentru Comitetul Executiv s-a desfășurat contrar procedurii oficiale. Aceasta a avut loc în format online, în timp ce, conform regulilor, candidații trebuie prezentați în format fizic la ședința Adunării Populare.

De asemenea, unii deputați ai APG au remarcat faptul că pretendenții înaintați nu posedă limba găgăuză, ceea ce contravine legislației în vigoare a autonomiei.

În final, subiectul aprobării noii componențe al Comitetului Executiv nu a fost aprobat de către deputații Adunării Populare a Găgăuziei.

Amintim că, pe 27 iulie, liderul Partidului neconstituțional „ȘOR”, împreună cu noul bașcan, ales din partea aceluiași partid, Evghenia Guțul, au prezentat candidații Comitetului Executiv. În calitate de adjuncți ai Evgheniei Guțul au fost numiți activistul civic Mihai Vlah, deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov, fost candidat la funcția de bașcan  și primarul de Orhei, Pavel Verejanu. Șor a caracterizat componența CE drept o „echipă de vis” și a declarat că timp de un an, aceasta va învăța limba găgăuză.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼