În procesul de reconstrucție și renovare a clădirii liceului teoretic ”Matei Basarab” a fost nevoie să fie demontat monumentul eroinei sovietice din perioada celui de-al doilea război mondial Zoya Kosmodemiyanskaya.
Acest fapt l-a deranjat pe președintele raionului, Piotr Pușcari, care a scris o scrisoare adresată directorului companiei de construcție, care efectuează lucrările în liceu. În care acesta își exprimă îngrijorarea față de demontarea monumentului, dar și față de starea lui în urma demontării.
Directorul ”Polimer Gaz Conducte”, compania de construcții care lucrează la LT ”Matei Basarab”, a răspuns:
Serghei Cocîrlă: ”Menționăm că în scopul accesului la clădirea liceului, am fost nevoiți să demontăm monumentul. Însă acesta a fost depozitat pe teritoriul liceului, pentru a putea fi montat după terminarea lucrărilor. Acțiunile noastre au fost coordonate cu conducerea liceului… și în urma demontării monumentul nu a suferit alte daune, decât cele deja cauzate de trecerea timpului…”
Câțiva zeci de ani în urmă, pe teritoriul actualului liceu teoretic ”Matei Basarab”, fosta școală medie Nr.1 cu profil rus, a fost instalat monumentul dedicat eroinei celui de-al doliea război mondial Zoyei Kosmodemiyanskaya.
Povestea morții lui Kosmodemyanskaia a devenit populară după ce Pravda a publicat un articol scris de Piotr Lidov la 27 ianuarie 1942. Jurnalistul aflase despre execuția ei de la un țăran în vârstă și a fost impresionat de curajul ei. Martorul a povestit: „O spânzurau, iar ea ținea un discurs. O spânzurau și ea îi amenința”. Lidov a călătorit la Petrishchevo, a cules detalii de la locuitorii din zonă și a publicat un articol despre fata partizanului, pe atunci necunoscută. La scurt timp după aceea, Iosif Stalin a observat articolul. El a proclamat: „Iată eroina poporului”, ceea ce a dat startul unei campanii de propagandă în cinstea lui Kosmodemyanskaya.
În februarie, anul 1943, ea a fost identificată și a primit ordinul de Erou al Uniunii Sovietice.
Autor: Aliona Lupașco