Susțineți BAStv

De ce sărbătorim Nașterea lui Isus pe 25 decembrie?

Deoarece pare puțin probabil ca Iisus să se fi născut pe 25 decembrie, se ridică întrebarea logică de ce este sărbătorit Crăciunul în această dată. Răspunsul trimite înapoi la sărbătorile păgâne care au avut loc în jurul solstițiului de iarnă.

Două sărbători au avut loc în special în jurul datei de 25 decembrie – Saturnalia și ziua de naștere a zeului soare, Mithra. Menționăm că multe din sărbătorile păgâne au fost înlocuite de cele creștine. Pentru fixarea zilei de 25 decembrie ca sărbătoare a Nașterii Domnului s-a răspuns ca prin această sărbătoare se dorea înlăturarea mitraismului.

Sărbătoarea centrală mitraică era strâns legată de solstițiul de iarnă (22-23 decembrie) fiind privită ca ziua de naștere a zeului Soare. Este momentul în care zilele încep să crească, iar nopțile să scadă. Astfel, ziua de naștere a zeului Mitra, introdusă la Roma de împăratul Aurelian, în anul 274, a fost înlocuită cu ziua de naștere a Mântuitorului, Care fusese numit de proroci “Soarele dreptății” (Maleahi 4, 2), “Răsăritul cel de sus” (Zaharia 6, 12; Luca 1, 78-79). Sextus Julius Africanus, un creștin din secolul al III-lea, a fost prima persoană care propune în anul 221, ziua de 25 decembrie ca zi pentru Nașterea lui Iisus.

Cu toate acestea, există unele țări în lume care nu sărbătoresc Crăciunul, iar ziua de 25 decembrie este una obișnuită. Iată câteva exemple:

  • Republica Moldova – ambele date sunt cu roșu în calendar, iar oamenii, adesea, sărbătoresc de două ori;
  • Arabia Saudită – este absolut interzisă această sărbătorire a Crăciunului;
  • Turcia – majoritatea locuitorilor din Turcia sunt de origine musulmană din acest motiv, Crăciunul nu se sărbătorește, fiind doar o zi normală din luna decembrie.

Chiar dacă ziua de 25 decembrie a devenit sărbătoare eminamente creștină, totuși mai întâlnim și astăzi rămășițele cultului păgân al soarelui: focurile care se fac în dimineața de Crăciun, colacii de Crăciun care imită forma soarelui, mersul cu capra etc.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼