Susțineți BAStv

DRUMURILE ȘI TROTUARELE DE LA CARABETOVCA

Cine trebuie să fie responsabil de întreținerea și păstrarea drumurilor și a trotuarelor din localitate? Aceasta problemă a fost abordată în cadrul evenimentului orgnizat în incinta Casei de cultură din satul Carabetovca, raionul Basarabeasca. La  dezbateri publice au participat administrația locală, voluntarii AO ”Clubul de Femei Comunitate”și câte un reprezentant al fiecărei străzi din Carabetovca.

În acest context subiectul respectiv a fost ales la 29 mai anul curent, la adunarea comunitară. Atunci au fost selectate 5 probleme esențiale ale satului Carabetovca. Potrivit Claudiei Cîrja președintele clubului de femei ”Comunitate”, ”primarul a fost receptiv la problemele înaintate pentru soluționare”. S-a decis de a elabora un regulament în care să fie stipulate obligațiile Primăriei,  instituțiilor, agenților economici și a persoanelor fizice din localitate legate de păstrarea și întreținere a drumurilor și trotuarelor.

CLAUDIA CÎRJA, PREȘENINTELE CLUBUL DE FEMEI „COMUNITATE” S. CARABETOVCA

"Poate regulamentul nu este o soluție atât de mare, cât trezirea interesului oamenilor și conștientizarea că dacă vrei să trăiești într-un sat în care îți place trebuie să pui umărul, să întreții bunurile care au fost construite în periada 2013-2019. Mai avem puncte slabe pe lâgă faptul că nu le îngrijim și nu le întreținem ba chiar uneori acel gunoi care omul îl mătură în ogradă, fie că în asfalt sau chiar dacă în faviantă albă care în care s-a făcut o groapiță, el își aduce acele pene și chipurile a reparat groapa care este și le aruncă acolo. Cred că apelul nostru din partea voluntarilor de astăzi față de administrația publică locală va fi discutată la adunarea cetățenilor și conform prevederilor APL-lui oamenii vor fi sancționați, trași la răspundere. Dacă nu se vor apleca urechea pentru ca să înlăture acel neajuns pe care la făcut împrejurul gospodăriei lui."

În Carabetovca în total sunt 16 km de drum dintre care  9 sunt drumuri de țară, 3 sunt drumuri asfaltate și 4 km sunt în varianta albă.  În ultimii ani, cu aportul Primăriei şi a localnicilor, au fost renovaţi circa 2 km de drum.

SERGIU RĂCILĂ, PRIMARUL S. CARABETOVCA, R-NUL BASARABEASCA

"În ultima perioadă a fost reparate străzile: 27 august cu ieșirea la Ștefal cel Mare, strada de legătură dintre Ștefan cel Mare, Grigore Vieru, Mihai Eminescu, Ion Creangă și Nicolae Sulac, a fost reparată strada florilor, recent. Anul trecut am reparat o parte din strada Ion Creangă sumar aceste porțiuni depășesc 2 km. și valoarea tuturor lucrărilor cred că depășește un milion de lei. La construcția cestor străzi au contribuit și cetățenii din satul Carabetovca."

În cadrul consultărilor publice s-a decis că este necesar de a documenta investițiile financiare ale persoanelor care au contribuit la construcția drumurilor și a trotuarelor. Alte subiecte puse în discuţie au fost: necesitatea de a repara drumul spre cimitir, lipsa scaunelor la porțile oamenilor și aflarea câinilor nesupravegheați pe străzile satului. Locuitorii din sat au menționat încă o serie de probleme, care ar dori să fie soluționate.

Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului „Integrarea îmbătrânirii active în politicile publice în Republica Moldova” implementat de HelpAge Internațional și Platforma pentru Îmbătrânire Activă în parteneriat cu AO „Clubul de Femei Comunitate”.

Suportul financiar al proiectului a fost asigurat de Fundația EST-EUROPENE în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare din Suedia.

 

 

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼