Susțineți BAStv

Exportul legumelor din Republica Moldova în Ucraina a crescut considerabil

Exportul legumelor din Republica Moldova în Ucraina a crescut
moldova1.md

A crescut considerabil exportul de legume din Republica Moldova în Ucraina după ce Rusia a atacat țara vecină anul trecut. Pentru a asigura populația țării cu produse agricole necesare și a reduce riscul crizei alimentare, în anul 2022 Ucraina a sporit de trei ori importurile de legume în stare proaspătă din Republica Moldova și de patru ori – importul de legume procesate în comparație cu anul 2021.

Experții proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova afirmă că deja al doilea an agricultorii din Moldova exportă preponderent în Ucraina legume în stare proaspătă cum ar fi ceapă, morcov, varză, castraveți și cartofi.

Conform analizei datelor statistice, în 2022 Moldova a exportat în Ucraina cca 14,6 mii de tone de legume proaspete, comparativ cu 4,5 mii tone de legume exportate în 2021.

În lunile ianuarie -mai 2023, Moldova a exportat deja în Ucraina circa 7,4 mii de tone de legume și volumul exporturilor vor continua să crească până la finele anului curent, în situația în care sezonul de recoltare a legumelor abia a început. În ascensiune sunt și exporturile de legume procesate.

Rodion Gudîm, specialist în cadrul proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a explicat că din cauza războiului Ucraina a început să importe din Moldova legume pe care anterior nu le importa.

Din cauza războiului provocat de Rusia, producerea legumelor în Ucraina a devenit dificilă deoarece suprafețe extinse de terenuri agricole au fost minate, iar cel mai mare sistem de irigare și barajul din Nova Kahovka au fost distruse. În contextul situației critice din regiune, la începutul anului curent, proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a organizat vizita unui expert ucrainean în Moldova care a explicat Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare perspectivele sectorului de producere a legumelor și măsurile de asigurare a calității legumelor pentru export în Ucraina, care va continua să importe din Moldova pentru a exclude riscul crizei alimentare. Totodată, pentru a diminua costurile de irigare și a spori sustenabilitatea AUAI, proiectul  USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a selectat patru asociații care vor beneficia de suport la instalarea panourilor fotovoltaice pentru producerea energiei utilizate la irigarea culturilor agricole.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼