Locuitorii satului Feștelița, de la mic la mare, cunosc ce beneficii poate aduce soarele. Daniela știe că ”soare încălzește panourile solare și de la ele vine căldura și apa caldă în școală”. Copii vin cu plăcere la școală fiindcă aici au parte de confort și condiții bune pentru studii.
Viața oamenilor în Feștelița s-a schimbat grație proiectelor multiple finanțate de Uniunea Europeană și orientate spre eficientizarea resurselor energetice. Uniunea Europeană a oferit autorităților din Feștelița nu doar resurse financiare, ci și servicii de consultanță și mentorat. Panourile fotovoltaice instalate pe acoperișurile a 3 instituții publice din sat, 4 cazangerii pe bază de biomasă și sistemul intelegent de iluminat stradal – toate acestea au schimbat în bine viața oamenilor din localitate și le-au oferit posibilitatea să facă economii la capitolul servicii.
Maria Munteanu, contabila școlii din localitate susține: ”Anterior pentru perioada dată trebuia să achităm circa 6000-7000 de lei pentru energia electrică și încălzire. Acum plățile constituie doar …….”
Grație economiilor obținute, acum instituțiile publice din Feștelița pot acoperi alte necesități. Valentina Cebotari, Directoarea Liceului Teoretic ”Vasile Moga” ne-a comunicat că: ”Banii economisiți îi direcționăm la dezvoltarea infrastructurii școlii. Din sursele financiare economisite pentru plățile la energia electrică am achiziționat echipamente sportive.”
Potrivit lui Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița, construcția parcului cu panouri fotovoltaice de la marginea localității le permite nu doar să acopere necesitățile proprii, ci și să comercializeze surplusurile de energie. ”Producem și vindem, astfel avem venituri în conturile întreprinderii municipale care gestionează parcul fotovoltaic. Noi am estimat că veniturile pot constitui circa 800 000 lei”. Proiectul a fost realizat prin intermediul inițiativei europene ”Convenția primarilor, proiecte demonstrative”.
Așadar, motivația celor aproape 3000 de localnici și suportul Uniunii Europene au transformat Feștelița în primul sat inteligent din punct de vedere energetic din Republica Moldova. Aceste investiții contribuie la reducerea emisiilor de CO2 cu 645 de tone pe an.
Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.