Susțineți BAStv

Gimnaziul ,,Ivan Bondarev” din Basarabeasca este una dintre școlile care va fi dotată cu blocuri sanitare moderne

În următorii doi ani, vor fi renovate și dotate grupurile sanitare din peste 150 de școli. Printre acestea se regăsește și IP Gimnaziul ,,Ivan Bondarev” din or. Basarabeasca. Lista instituțiilor beneficiare a fost anunțată la 2 februarie, în cadrul unui eveniment public, organizat de Ministerul Educației și Cercetării.

125 de instituții vor fi modernizate cu suportul UNICEF, iar alte 17 instituții vor beneficia de reparații similare cu sprijinul Băncii Mondiale. Din contul mijloacelor de la bugetul de stat, în acest scop, în anul curent, au fost alocați 25 mln de lei, apelul pentru concurs urmând să fie lansat în luna februarie.

„Îndemnăm autoritățile publice locale să depună proiecte calitative pentru îmbunătățirea condițiilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ general ca să reușim să valorificăm aceste resurse și să asigurăm condiții decente pentru toți elevii și profesorii”, a anunțat ministrul Dan Perciun.

Instituțiile care vor să beneficieze de reparația grupurilor sanitare din contul resurselor oferite de stat, sunt invitate să depună proiecte tehnice la concursul care va fi lansat în luna februarie curent. Lucrările urmează să demareze în perioada vacanței de vară.

În perioada octombrie-noiembrie 2023, Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu UNICEF a susținut o evaluare voluntară a infrastructurii și serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile școlare din țară.

Din cele 589 de instituții participante la evaluare, 175 au raportat că utilizează atât toaletele cu apă, cât și latrinele amplasate în exterior. În 61 de instituții evaluate, copiii pot utiliza doar toaletele amplasate în curtea școlii. În 393 de instituții, cabinele de toaletă nu sunt proiectate pentru a fi ușor accesibile persoanelor cu mobilitate redusă.

Conform datelor SIME, 149 de instituții de învățământ general din 1203 care sunt în țară nu au bloc sanitar în interior.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼