Susțineți BAStv

Importul de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui, sub licențiere pentru încă trei luni

Perioada de licențiere a importurilor de cereale este extinsă pentru încă trei luni. O decizie în acest sens, a fost luată, astăzi, de Comisia Situații Excepționale (CSE).

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în urma monitorizării permanente a stocurilor de cereale, în depozitele agenților economici din țară mai există circa 398,34 mii tone grâu de toamnă, circa 1,3 mil tone porumb și 350 mii tone semințe de floarea-soarelui. Astfel, s-a solicitat dispunerea importului grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui doar prin licență.

Obiectivul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele și a-și menține competitivitatea. De asemenea, se urmărește eliminarea stocurilor existente și prevenirea creării unui surplus de producție în raport cu cererea internă.

Vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare informează că, din luna octombrie 2023 și până astăzi, nu a fost importat grâu, decât cel pentru semințe/semănat. A fost acordată licență la importul a circa 1 500 tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1 200 tone sunt destinate industriei cofetăriei (sunt soiuri care nu se cultivă în țară). La fel, s-a oferit licență pentru importul a 44 tone porumb pentru floricele (popcorn).

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼