Susțineți BAStv

Impozite mai mari cu 300% pentru clădirile și terenurile neîngrijite: Propuneri la politica bugetar-fiscală și vamală pentru 2025

Impozitele anuale pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite ar putea crește cu 300%. Aceasta este una dintre propunerile aprobate de Guvern în cadrul Legii privind politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025.

Potrivit propunerilor Ministerului Finanțelor, în domeniul fiscal, vor fi scutite de impozit veniturile din dobânzi obținute din valorile mobiliare de stat și obligațiunile emise de autoritățile locale. Totodată, vor fi majorate cu 10% scutirile personale și cele pentru persoanele întreținute.

Modificările mai prevăd simplificarea procesului de raportare fiscală pentru întreprinderile micro, care au cel mult cinci salariați. 

Totodată, documentul stabilește extinderea autonomiei financiare a autorităților locale prin oferirea dreptului de majorare a impozitului pe bunuri imobiliare și a impozitului funciar cu până la 300% pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite, precum și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi. 

În partea ce vizează domeniul vamal, proiectul urmărește extinderea termenului de valabilitate a autorizațiilor pentru regimurile vamale speciale până la 1 ianuarie 2027 și exonerarea de garantare a mărfurilor plasate în regim vamal de admitere temporară pentru proiecte de asistență tehnică și investițională sau perfecționare activă până la 31 decembrie 2026.

De asemenea, vor fi micșorate de la 40% la 2% amenzile pentru declarații vamale sau documente de însoțire a mărfurilor cu date eronate, în cazul în care mărfurile au fost supuse controlului fizic total și au primit liberul de vamă.

Propunerile au fost aprobate de Guvern și urmează să fie dezbătute și votate în Legislativ.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼