Aproape o treime din instituțiile de învățământ primar și secundar general au raportat o rată de vaccinare de 100% a cadrelor didactice. Datele au fost publicate, pe 30 august, de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Așa cum a anunțat anterior ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a fost creată o platformă de discuții cu participarea Federației Sindicale a Educației și Științei, a experților în medicină, a Guvernului și a Parlamentului. Aceștia au discutat despre decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), care prevede obligativitatea testării personalului instituțiilor de învățământ, nevaccinat împotriva coronavirusului, o dată la 14 zile, din cont propriu.
Ministrul Educației Anatolie Topală a convocat o ședință consultativă cu participarea reprezentanților Federației Sindicale a Educației și Științei – Ghenadie Donos, Margareta Sârbu, Nadejda Lavric, Silvia Chicu, Victor Sânchetru, șefa catedrei de epidemiologie a USMF Angela Paraschiv și Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei Parlamentare pentru Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass Media.
Deputata PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei a menționat că importanța obținerii imunității colective prin vaccinare devine tot mai pregnantă, în situația în care, în conformitate cu cele expuse de specialiștii-epidemiologi, gradul de risc al răspândirii virusului de tip Delta este mult mai mare decât în cazul tulpinilor anterioare. Din această cauză, este nevoie de a atinge, până la 1 octombrie curent, o rată de vaccinare de cel puțin 95% în rândul angajaților din instituțiile educaționale.
„Într-o situație de risc major ca cea de acum, cu atât mai importantă devine responsabilizarea fiecărui cadru didactic, managerial sau nedidactic, dar și a părinților, a tuturor adulților. Nu ne putem permite să-i condamnăm pe copiii și tinerii noștri la pierderi în învățare care să le pericliteze viața de mai departe. Acum, când în țară există vaccin suficient, ar fi o mare greșeală să nu folosim această șansă”, a menționat Liliana Nicolaescu-Onofrei.
Potrivit comunicatului de presă publicat de Ministerul Educației, reprezentantul sindicatelor a declarat că este conștient de importanța imunizării colective.
„Înțelegem importanța imunizării colective și vom depune tot efortul pentru a sprijini instituțiile educaționale și cadrele didactice. Am transmis în adresa CNESP propunerile noastre și sperăm că se vor găsi soluții viabile. În parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, vom contribui și mai departe la organizarea unor sesiuni pentru colectivele de muncă, cu participarea specialiștilor din domeniul epidemiologiei”, a menționat Ghenadie Donos.
La rândul său, ministrul Educației și-a exprimat convingerea că siguranța copiilor și, implicit, a întregii comunități trebuie să fie o prioritate.
„Rezolvarea oricăror probleme este posibilă prin schimbarea de atitudine și prin eforturile noastre de colaborare”, a menționat Anatolie Topală.
Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în prezent, peste 450 de instituții de învățământ general au raportat o rată de vaccinare de 100% a cadrelor didactice. Datele Biroului Național de Statistică arată că, în Republica Moldova, sunt 1241 instituții de învățământ primar și secundar general.
Amintim că decizia CNESP din 23 august prevede că, din 1 septembrie, elevii vor începe anul de studii 2021-2022 cu prezenţă fizică, însă cu respectarea unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. De asemenea, angajații din educație care nu sunt vaccinați vor trebui să prezinte, la fiecare două săptămâni, rezultatul negativ al testului la Covid-19. Analizele vor fi achitate de către cadrele didactice. Autoritățile își propun să accelereze, în acest mod, procesul de imunizare împotriva COVID-19 astfel încât, până la 1 octombrie, rata de vaccinare în sistemul de învăţământ (reprezentanţii adulţi) să constituie 95%. Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia. Citește și bas-tv
Pe 26 august, ministrul Sănătății Ala Nemerenco a precizat că subiectul va fi dezbătut în cadrul unei platforme la care vor participa reprezentanți ai Ministerului Sănătății, deputați din Comisia de profil, reprezentanți ai sindicatelor și alți angajați din domeniul învățământului. Nemerenco a argumentat că nu este corect ca din contribuțiile la bugetul de stat a persoanelor vaccinate să fie achitate teste pentru cei care refuză serul anti-Covid.
Pe 28 august, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, din 1 septembrie, profesorii și personalul auxiliar din capitală, care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului, nu vor trebui să își achite testele la Covid-19 o dată la două săptămâni. Edilul a precizat că Primăria va aloca 3 mln de lei din fondul municipal, pentru testarea profesorilor din Chișinău.
Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.