Susțineți BAStv

Începând cu anul viitor, asociațiile și fundațiile de colectare a banilor în școli vor fi lichidate

Asociațiile părintești și alte fundații prin care sunt colectați bani pentru școli vor fi interzise prin lege. Din 29 septembrie, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care prevede un nou mecanism de susținere financiară a instituțiilor educaționale.

Deputata PAS Larisa Novac a declarat într-un briefing de presă că principalul scop al proiectului de lege este excluderea călectării banilor prin intermediul asociațiilor de părinți. Prin urmare, noile prevederi propun mai multe soluții care ar descuraja colectarea plăților informale în instituțiile de învățământ general și profesional-tehnic și ar asigura transparență în acumularea și gestionarea fondurilor extra-bugetare.

,,Oferim posibilitatea ca oamenii să poată transfera cele 2% din impozitul anual direct către instituții de învățământ general și profesional-tehnic, așa cum o fac pentru organizațiile neguvernamentale sau cultele religioase”, a menționat Larisa Novac.

Prin proiect se propun și modificări de ordin fiscal. Potrivit acestora, se va permite deducerea donațiilor în beneficiul instituțiilor de învățământ general și profesional-tehnic în cuantum de până la 10% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern.

Pentru asigurarea unui control riguros a modului de gestionare a finanțelor extrabugetare, deputații propun crearea unei noi structuri de către Ministerul Educației.

„Propunem intrarea în vigoare a legii la 1 ianuarie 2024. La fel, dispunem în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, asociațiile obștești ale părinților, fundațiile și alte organizații necomerciale care au fost fondate și activează în scopul instituției de învățământ urmează să-și înceteze activitatea sau să-și modifice actele statutare”, a mai spus deputata.

Deputata a menționat că proiectul de lege a fost deja înregistrat în Parlament.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼