Susțineți BAStv

Locuitorii din satul Abaclia sunt nevoiți să supravățuiască caniculei fără apă în robinete

În pofida temperaturilor record care sunt înregistrate de meteorologi, locuitorii  satului Abaclia, de circa 3 saptămâni la rând, sunt deconectați de la sistemul de asigurare cu apă potabilă. Redacția Bas TV a încerct să facă mai multă lumină în această ”criza a apei” atestată la Abaclia.

Din robinetele locuitorilor din Abaclia deja de trei săptămâni nu mai curge un strop de apă. Consumatorii sunt nevoiti să facă fața caniculei care și cum poate.

Aceasta fiindcă Întreprinderea Individuală “Grajdeanu Mariana”, entitate cu care autoritățile locale au semnat un acord de prestări servicii, și pe conturile căreia consumatorii cu regularitate au transferat sumele din îacturile de plată, nu-și mai onorează obligațiile contractuale.

Surse de la Primărie ne-au declarat că, motivul ar consta în datoriile mari acumulate de ÎI “Grajdeanu Mariana” la energia electrică față de “Premier Energy”. S-a constatat că suma totală a datoriilor acumulate pînă  la data de 1 iulie 2023 a atins cifra de 200 000 de lei.

După mai multe avize și solicitări de a acoperi datoriile acumulate, “Premier Energy”  a deconectat ÎI  “Grajdeanu Mariana” de la sursele de curent electric, iar respectivul agent economic, fără curent electric nu poate pompa apa din fântânile arteziene și s-o livreze consumatorilor. Astfel, a întrat în incapacitate de a-și onora obligațiile contractuale față de primăria s. Abaclia.

În căutarea unei soluții, Consiliul primăriei, fără a analiza situația și motevele din care au fost acumulate datoriile și a decis să dea în concesiune cele două fîntîni arteziene în concesiune unui alt agent economic, și anume ÎI “Petru Stratu”. Dar nici al doilea operator nu poate activa pe acelas motiv: datoriile în sumă de 164 de mii de lei acumulate pentru prima fîntînă, Nr. 139, și de 17 mii lei pentru a două fîntînă, Nr. 911, nu au fost achitate. “Premier Energy” refuză să semneze un acord cu noul agent economic, înaite de acoperirea tuturor datoriilor. Acest a mai menționat că după concesionare, ÎI,,Stratu Petru” este obligat să achite datoriile acumulate.

Primarul s. Abaclia, Niculița Victor, consideră nejustificat refuzul “Premier Energy” de a încheia contractului cu ÎI “Petru Stratu”  pentru livrarea de energie electrică care să asigure funcționalitatea ambelor fîntâni artiziene. În aceste condiții, Primăria a solicitat în mod oficial intervenția Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru a ieși din impas. ANRE, la rândul ei, a solicitat tuturor actorilor implicați ca până în data de 8 septembrie să i se ofere toate informațiile și faptele probate, cu referire la caz.

Informația solicitată urmează a fi prezentată până la data de 08.09.2023

Între timp, este sub mare semn de întrebare posibilitatea de a funcționa a mai multor instituții din sat și, în primul rând, a Liceului teoretic “Constantin Stere” cu 400 de copii şi a grădinițelor “Spicuşor” şi “Mărţişor” cu 200 copii.

P.S Căteva întrebări din partea redacției BAS TV:

  1. Care este perioada în care Întreprinderea Individuală “Grajdeanu Mariana” a acumulat față de “Premier Energy” datoriile și care este structura lor?
  2. De câte ori a fost examinată activitatea ÎI “Grajdeanu Mariana” la sedințele Consiliului local? Daca a fost observată o tendință de proastă gestionare și de acumulare a datoriilor, ce măsuri au fost întreprinse?
  3. De ce Consiliul local, în cazul acumulării datoriilor, nu a reziliat mai devreme contractul de consesionare și nu a solicitat despăgubiri?
  4. Probabil, Contractul a fost reziliat până la urmă, dar cu ce condiții? Potrivit Legii Nr. 534 cu privire la concesiuni,  articolul 14. Prelungirea, modificarea şi rezilierea contractului de concesiune sunt prevăzute toate motivele în care poate fi reziliat contractul de concesionare. A fost recunoscut că ÎI “Grajdeanu Mariana” nu și-a onorat obligațiunile, a falimentat sau alte motive?
  5. Potrivit Legii Nr.534, 13 Contractul de concesiune urma să conțină toată înformația privind obiectul concesiunii, înclusi ( punct 1 P) și ”lista faptelor juridice a căror apariţie poate conduce la modificarea clauzelor contractului de concesiune sau la rezilierea lui la cererea uneia dintre părţi”. Respectiv, II “Petru Stratu”, a fost înformat, în baza contractului de concesiune, că există datorii și care sunt volumul lor?
  6. Tot articolul 13 conține prevederi privind obligația concesionarului (punctul E) ”de a menţine obiectele concesiunii în stare de funcţionare…”, precum și punctul G) de a prezenta ”volumul şi termenele de atragere a investiţiilor în vederea desfăşurării activităţii concesionarului”. Primăria s-a asigurat că ÎI “Petru Stratu” poate asigura funcționarea și poate atrage investițiile necesare pentru a relansa activitatea și a livra apa consumatorilor? Dar agentul economic ÎI “Petru Stratu” era suficient de informat ce obligațiuni își asumă.

Redacția BAStv vă ține în atenția va evoluțiile pe aceste subiect și va continua să vă înformeze despre mersul investigaițiilor și despre deciziile adoptate de organele de resort.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼