Mașini speciale de intervenție și tehnică de calcul pentru IP Ialoveni, din partea României. Daniel Ioniță: „Toate acestea cu un singur obiectiv: să sporim încrederea”

Polițiștii din Ialoveni sunt acum echipați la standarde europene. Inspectoratul de Poliție din oraș a primit mașini speciale de intervenție și tehnică de calcul din partea României. Polițiștii moldoveni au fost și instruiți la Iași, pentru a crește eficiența unităților de poliție.

Angajații Inspectoratului de Poliție din Ialoveni au primit din partea României trei autospeciale dotate corespunzător, 25 de sisteme informatice și imprimante. De asemenea, aceștia au participat la instruiri cu colegii lor din Iași. Modernizarea inspectoratului a avut loc în cadrul proiectului „Poduri pentru creșterea încrederii între poliție și cetățenii raionului Ialoveni și județului Iași”. Polițiștii afirmă că echipamentele, precum și instruirea au fost binevenite.

Instruirile pe care le-am avut au fost benefice. Am făcut cunoștință cu metodele de operare ale colegilor polițiști din România pe diverse cazuri. Ne-am axat pe cazurile care au luat o amploare mai mare: dispariția minorilor de la domiciliu, contrabandă, cazuri de trafic ilicit de droguri și armament. Procedurile au fost bune, lecțiile au fost binevenite, am făcut schimb de contacte, în vederea unei colaborări mai bune în viitor”, a spus șeful secției Urmărire Penală din Ialoveni, Vadim Anghel.

„Suntem peste 100 de angajați, avem 34 de localități, raionul este destul de mare, sunt intervenții peste tot. Avem nevoie de autospeciale, raionul este destul de mare, avem nevoie să intervenim la orice apel al cetățeanului. Evident, suntem foarte, foarte mulțumiți. Pentru asta am muncit trei ani de zile, ca să aducem cât mai multe utilaje și autospeciale, nu ca să fie mai ușoară munca polițistului, dar să fim mai aproape de cetățean la orice solicitare”, a declarat șeful inspectoratului de poliție Ialoveni, Vitalie Țurcanu.

Și ministrul de Interne de la Chișinău, Ana Revenco, și-a exprimat speranța că aceste echipamente îi vor ajuta pe polițiști să reacționeze mai prompt.

„În sfârșit veți putea beneficia de echipamentul mult așteptat, pentru a putea reacționa mult mai rapid la nevoile localnicilor, pentru a putea fi mult mai eficienți în intervențiile pe care le desfășurați. Este un proiect exemplar, este unul foarte promițător, unul de bun augur, în special pentru cei din Ialoveni. M-a bucurat să văd că circa 80% dintre angajații poliției au beneficiat de acele instruiri oferite de către colegii de peste Prut”a subliniat ministrul de Interne, Ana Revenco.

Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul României și al Uniunii Europene. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a apreciat că prin acest proiect s-au consolidat podurile de legătură dintre România și Republica Moldova.

„Cred că mai important pentru dvs. a fost faptul că ați avut ocazia să mergeți în România, să intrați în contact cu colegii dvs., să schimbați impresii, idei, să vă informați unii pe alții în legătură cu practicile pe care le uzitați în munca de zi cu zi și să contribuiți efectiv la consolidarea podurilor de legătură dintre România și Republica Moldova. Sigur, am avut tot soiul de poduri și vom avea tot soiul de poduri între noi: de la podurile fizice care existau în perioada interbelică, în număr de 25 peste Prut, la podul de flori de acum 30 de ani și la podurile actuale și cele viitoare pe care urmează să le construim între România și Republica Moldova. Și toate acestea cu un singur obiectiv: să sporim încrederea. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără contribuția și sprijinul UE”.

Proiectul „Poduri pentru creșterea încrederii între poliție și cetățenii raionului Ialoveni și județului Iași” are un buget total de aproape 210 mii de euro, dintre care aproape 190 de mii sunt bani oferiți de Uniunea Europeană.
Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼