Susțineți BAStv

Moldovenii vor avea buletine de identitate conform standardelor europene

Moldovenii vor avea buletine de identitate conform standardelor europene
adevarul.ro

Autoritățile examinează posibilitatea punerii în circulație unui nou act de indentitate. Este vorba despre cartea de identitate, care va fi un act îmbunătățit din punct de vedere al securității care ar facilita identificarea și accesul la serviciile publice, precum și vor permite cetățenilor R. Moldova să călătorească liber în spațiul Uniunii Europene (UE).

Cartea de identitate va substitui buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova și buletinul de identitate electronic al cetățeanului Republicii Moldova.

Valabilitatea tutuor tipurilor de buletine de identitate eliberate sau care se vor elibera cetățenilor Republicii Moldova până la data emiterii primei cărți de identitate, aflate actualmente în circulație (buletinul de identitate, buletinul de identitate electronic, buletinul de identitate provizoriu), acestea se vor considera valabile potrivit termenului de valabilitate, dacă nu vor interveni situații în care potrivit prevederilor legale vor deveni nevalabile și în schimbul lor se va elibera cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie.

Titularul cărții de identitate se va putea identifica în baza acesteia atât pe teritoriu țării, cât și în statele în care va putea călători în baza acordurilor internaționale. Actualmente cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea de a călători în baza buletinului de identitate în Ucraina și Turcia. Odată cu punerea în circulație a cărții de identitate care va corespunde rigorilor standardelor minime de securitate și în care vor fi integrate datele biometrice va fi posibilă extinderea listei statelor în care cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de dreptul la libera circulație în baza acestui act de identitate.

Cetățenii Republicii Moldova vor fi obligați să dețină cartea de identitate de la vârsta de 14 ani, dar nu de la 16 ani cum prevede legea actualmente. Amendamentele din proiectul de lege vor intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2025.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼