Susțineți BAStv

Nouă inițiativă guvernamentală: SIS, CNA și ARBI vor avea acces la imaginile de pe camerele de supraveghere din trafic

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Centrul Național Anticorupție (CNA) urmează să obțină acces la imaginile captate de camerele de supraveghere a traficului, conform unui proiect de hotărâre al Guvernului. Acest acces va fi disponibil online, fără a permite modificarea sau prelucrarea datelor sistemului.

De asemenea, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) va fi inclusă printre utilizatorii sistemului de monitorizare a traficului, în conformitate cu atribuțiile sale de a efectua investigații financiare paralele și de a indisponibiliza bunuri infracționale.

În prezent, legislația stabilește care instituții sunt autorizate să acceseze și să vizualizeze informația din Sistem, inclusiv personalul Serviciului Tehnologii Informaționale, Inspectoratului General al Poliției și altor autorități administrative subordonate Ministerului Afacerilor Interne, precum și personalul Serviciului Protecție și Pază de Stat, cu atribuții în domeniul asigurării ordinii publice și prevenirii infracțiunilor.

În nota informativă a proiectului se menționează că, având în vedere atribuțiile SIS și CNA în domeniul securității statului și al combaterii infracțiunilor, se propune extinderea definiției de “utilizator” pentru a include explicit “Serviciul de Informații și Securitate” și “Centrul Național Anticorupție”, pentru a le permite accesul și vizualizarea informațiilor din Sistem.

Dacă modificările vor fi aprobate, acestea vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Aceste măsuri sunt considerate necesare de către SIS, CNA și ARBI pentru a utiliza sistemul informațional în procesul de prevenire și combatere a acțiunilor care afectează securitatea statului, combatere a corupției și actelor conexe corupției, precum și recuperare a bunurilor infracționale.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼