Susțineți BAStv

Numărul intoxicațiilor cu ciuperci este în creștere. ANSA vine cu câteva recomandări importante

Numărul intoxicațiilor cu ciuperci este în creștere. ANSA vine cu câteva recomandări importante
FOTO: Simbol

Toamna este sezonul ciupercilor de pădure, iar mulți amatori sunt tentanți să le colecteze personal sau să le procure de la persoane neautorizate, fără cunoștințe temeinice.

Astfel, pentru prevenirea toxiinfecțiilor, ANSA vine cu câteva recomandări importante:

  • Ciupercile trebuie procurate doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător;
  • Recoltarea ciupercilor din flora spontană (pădure) în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece își pot face apariția speciile de ciuperci otrăvitoare care generează intoxicații acute la consumatori;
  • Consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute, este strict contraindicat;
  • Este importantă respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică.

Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele.

Nu există nici un test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.

Convingerile precum: Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea etc. – sunt FALSE și POT COSTA VIAȚA.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼