Susțineți BAStv

Patru distribuitori de servicii TV, amendați cu 160 de mii de lei de CA pentru retransmiterea unui post TV din Federația Rusă

Patru distribuitori de servicii TV, amendați cu 160 de mii de lei de CA pentru retransmiterea unui post TV din Federația Rusă
FOTO: Simbol

„MOLDTELECOM SA”, „TV-BOX SRL”, „ÎM ORANGE MOLDOVA SA” și „ÎM MOLDCELL SA”, care au retransmis postul de televiziune „Союз” ce difuzează știri din Federația Rusă, interzise prin legislație, au fost sancționați în ședința de vineri a Consiliului Audiovizualului (CA) cu 4 amenzi în sumă de 160 000 de lei.

Potrivit CA, distribuitorii nu au asigurat protejarea spațiului audiovizual național şi securitatea informațională.

Controlul făcut de Consiliul Audiovizualului a atestat că la postul „Союз”, retransmis prin rețeaua ,,MOLDTELECOM SA”, a fost difuzat programul informativ „Cобытия недели” în care au fost reflectate evenimente religioase din bisericile din Federația Rusă. Conform prevederilor din Codul serviciilor media audiovizuale, distribuitorii nu au dreptul să retransmită programe cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic produse în Federația Rusă.

,,TV-BOX SRL” a retransmis serviciul de televiziune „Союз” care a difuzat slujbe religioase și știri din Federația Rusă cu mesaje de susținere a militarilor ruși prin oferirea ajutoarelor și prin oficierea slujbelor ”în speranța că aceștia vor învinge în războiul din Ucraina”.

„În emisiunea „Лаврские встречи со священником Анатолием Першиным”, slujitorul bisericii și-a manifestat susținerea față de militarii ruși care își apără țara. Invitatul emisiunii a promovat ideea că doar oamenii fără credință pot deveni victime ale dezinformării privind evenimentele legate de războiul din Ucraina și a dedicat piese soldaților ruși, care potrivit lui, de mulți ani luptă în Donbass, „apărând” poporul rus. Preotul care a susținut poziția interlocutorului său, s-a arătat indignat de faptul că tinerii s-au speriat de mobilizare și nu vor să înțeleagă că dragostea pentru patrie este sacrificiu de sine. Prin comportamentul său, acesta a justificat războiul și moartea pentru război. În conținutul programului au fost atestate elemente care justifică invazia armatei rusești pe teritoriul Ucrainei”, precizează CA într-un comunicat de presă.

În rețeaua ,,ÎM ORANGE MOLDOVA SA”, controlul a identificat știri ce reflectă evenimente religioase în sprijinul soldaților ruși. În programul informativ „Новости” cu conținut religios, un preot a menționat că patria lor acum are mulți dușmani, iar pentru eliberarea țării este nevoie de multă rugăciune pentru armată. Prin această predică, clericul și-a manifestat deschis susținerea privind invazia armatei rusești în Ucraina, răspândit ideologii precum că țara sa este victima acestui război și este nevoită să se apere.

Un alt reportaj din programul informativ „Четверть часа”  a prezentat opinia unui preot care a declarat că lăcașul oficiază slujbe în susținerea armatei și soldaților ruși. Credincioșii au fost îndemnați să facă donații pentru susținerea soldaților ruși. În program au fost prezente elemente propagandistice expuse de slujitorul bisericii. Declarațiile acestuia prezintă riscuri de manipulare a opiniei publice și promovează idei precum că Federația Rusă are statut de țară victimă în acest conflict militar. Războiul este numit „operațiune militară”, astfel serviciului media „Союз” promovând narațiunile rusești și întărind atitudinea favorabilă războiului.

,,ÎM MOLDCELL SA” a retransmis postul TV „Союз” care a difuzat programul informativ „Новости”. În cadrul acestuia, s-a menționat despre faptul că în biserici sunt rostite rugăciuni în cinstea militarilor armatei rusești, precum și pentru victoria acesteia.

Potrivit Consiliului Audiovizualului, în momentul inițierii controlului din oficiu, demarat în baza unei petiții online, Firma de Producţie şi Comerţ „ARAX-IMPEX SRL” a exclus postul de televiziune „Союз” din toate ofertele de servicii media retransmise.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼