Electorala 2023

Persoanele degrevate de atribuții la locul de muncă vor primi salariu în perioada electorală

În perioada organizării și desfășurării alegerilor, conform Codului Muncii al Republicii Moldova, persoanele participante la procesul electoral au dreptul să solicite angajatorului reducerea parțială sau totală a atribuțiilor funcționale la locul de muncă permanent.

Pentru aceasta, vor depune o cerere către angajator, la care vor anexa hotărârea organului electoral, care confirmă participarea persoanei la organizarea și desfășurarea alegerilor. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, perioada degrevării salariatului de atribuțiile de la locul de muncă în perioada electorală nu va depăși termenul indicat în hotărârea respectivă.

Pe durata degrevării, angajaților din sectorul bugetar li se păstrează statutul și funcția la locul de muncă și li se achită salariu. Salariații din sectorul privat beneficiază de aceleași drepturi, cu excepția achitării salariului, decizia în acest sens fiind luată de angajator. Însă, de aceste drepturi nu beneficiază persoanele aflate în perioada de probă sau angajate pe o perioadă determinată mai mică de șase luni.

Adițional, salariații degrevați de atribuții funcționale nu pot fi atrași la muncă suplimentară, muncă de noapte, în zilele de repaus și cele de sărbătoare nelucrătoare.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼