Susțineți BAStv

Popșoi: Moldova va face demersuri ca Rusia să renunțe la prezența militară din stânga Nistrului

Vom face demersuri diplomatice și vom construi coaliții internaționale pentru a convinge Federația Rusă să-și retragă prezența militară ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova. O spune noul ministru al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Potrivit vicepremierului, autoritățile de la Chișinău vor insista ca Rusia să-și retragă armata și munițiile din stânga Nistrului, în conformitate cu angajamentul asumat în timpul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999, notează IPN.

Noul ministru al Afacerilor Externe spune că retragerea forțelor militare ruse și a echipamentelor stocate în regiunea transnistreană rămâne o prioritate pentru diplomația Republicii Moldova.

„Retragerea armatei ruse este un angajament pe care Rusia și l-a asumat la Summit-ul de la Istanbul din 1999. Este adevărat, de peste 20 de ani acest lucru nu se întâmplă. Noi va trebui să insistăm în continuare, să facem demersuri diplomatice, să construim coaliții internaționale care să convingă Federația Rusă să renunțe la această prezență militară ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Mihai Popșoi în cadrul unei emisiuni TV.

Ministrul spune că odată cu apariția Biroului pentru Integrare Europeană sarcinile celor două entități responsabile de politica externă vor fi clar delimitate. Cristina Gherasimov va purta negocierile privind aderarea țării la Uniunea Europeană, iar buna dezvoltare a parteneriatelor bilaterale rămâne prioritatea Ministerului Afacerilor Externe.

„Toate aspectele ce țin de dialog politic, de asistență, de dialog pe securitate pe care îl avem cu Uniunea Europeană, inclusiv parteneriatul pe care îl avem și relațiile diplomatice cu fiecare stat membru, rămân apanajul Ministerului de Externe. Or, decizia în fond, atât de începere a negocierilor, cât și de finalizare a acestora și de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, este decizia țărilor membre. De aceea trebuie să ne îngrijim în continuare că avem relații cât se poate de bune cu fiecare stat membru, așa încât să facilităm în acest sens procesul. Și, în același timp, să ne asigurăm că avem parteneriate solide cu Statele Unite, Japonia, Canada și alte state”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Mihai Popșoi, a depus ieri jurământul în calitate de ministru al Afacerilor Externe. Potrivit liderului PAS, Igor Grosu, locul lui Mihai Popșoi din Parlament va fi preluat de deputatul PAS, Doina Gherman, care va deveni vicepreședinte al Legislativului.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼