Susțineți BAStv

Programul „Prima Casă” ar putea fi accesibil pentru mai multe categorii de persoane, inclusiv diaspora

Categoriile de persoane care sunt eligibile pentru a aplica la Programul de stat „Prima Casă” ar putea fi extinse. Potrivit unui proiect de lege, vor fi acceptați și specialiștii care nu au statut de angajat, precum liber profesioniștii, avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii, artiștii, dar și persoanele din diaspora.

De asemenea, se propune majorarea valorii maxime a locuințelor procurate prin Program de la 1 milion de lei până la 2,5 milioane lei. în același timp, perioada maximă a creditului se propune a fi crescută de la 25 de ani la 30 de ani pentru ca persoanele cu venituri mai mici să poată lua credite cu rate mai mici, potrivit Bizlaw

Cota de garantare a creditelor solicitate pentru locuințele din afara municipiului Chișinău se propune a fi majorată de la 50% la 70%. Autorii inițiativei spun că, această schimbare va facilita accesul la locuințe decente pentru familiile din zonele rurale, contribuind la dezvoltarea economică și socială a acestor regiuni.

O altă noutate este faptul că beneficiarii activi ai Programului vor avea dreptul să-și schimbe banca creditoare, în cazul unor condiții mai avantajoase.

Persoanele care dețin locuințe cu o suprafață locativă de până la 50 de metri pătrați și vor o locuință mai mare, vor putea aplica repetat la Program.

De asemenea, are loc simplificarea procesului de aplicare prin eliminarea certificatelor eliberate de ASP cu privire la locuințele deținute în proprietate și excluderea necesități ca locuințele să fie ipotecate în favoarea statului, ceea ce va elimina necesitatea de a fi încheiate contracte trilaterale de ipotecă și va facilita administrarea Programului pe parcursul implementării.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼