Susțineți BAStv

Reguli mai stricte pentru dobândirea cetățeniei moldovenești: Nu toți cei născuți în Moldova o vor primi, iar cererile vor fi coordonate cu SIS

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi modificări importante la Legea cetățeniei, menite să elimine vulnerabilitățile ce ar putea afecta securitatea statului, în contextul războiului din Ucraina. Noile reglementări impun reguli mai stricte pentru procedura de recunoaștere a cetățeniei.

Printre modificările adoptate se numără extinderea termenului de examinare a dosarelor cu 6 luni și coordonarea cererilor cu Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Astfel, nu toate persoanele născute pe teritoriul Republicii Moldova vor putea primi cetățenia.

Documentul a fost elaborat de către deputatul din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Igor Chiriac, iar prevederile sunt necesare în contextul riscurilor provocate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

„Mai exact, în ultimii doi ani, s-a înregistrat o majorare a numărului de aplicanți pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova, 70 % dintre care aparțin persoanelor din Federația Rusă, iar 20 % din Ucraina. Mai mult decât atât, autoritățile au identificat și numeroase tentative de dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți”, se arată în document.

Astfel, potrivit noilor prevederi, nu toate persoanele născute și domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu dețin cetățenia altor state și solicită recunoașterea cetățeniei țării noastre o vor primi. Excepția vizează persoanele care, în perioada de examinare a cererii, execută sau au de executat pedeapsa penală privată de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, au antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală. 

Cererile depuse de aceste persoane vor fi respinse. Și cererile de determinare a apartenenței la cetățenia Republicii Moldova sau de recunoaștere ca cetățeni moldoveni care conțin informații false sau ascund date relevante vor fi, de asemenea, respinse.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cererile aflate atunci în curs de soluționare vor fi examinate în conformitate cu noile reglementări operate.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼