Susțineți BAStv

Reluarea protestelor. Fermierii amenință că vor scoate tehnica agricolă și vor bloca traseele naționale

Asociația Forța Fermierilor susține că ar putea bloca traseele naționale cu tehnică agricolă, dacă „tentativele asociației vor fi din nou ignorate”. Fermierii în următoarele zile vor întreprinde toate eforturile pentru a avea o discuție „cu demnitarii-factori de decizie pe revendicările noastre”.

Organizația atrage atenția că cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședință a cabinetului de miniștrii, sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin care „nu acoperă nici 25 de procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili”.

Totodată, a adăugat Asociația, „din cauza tergiversării procedurilor de aprobare, acest ajutor va ajunge la producători agricoli în cel mai bun caz la începutul lunii octombrie”.

„Atenționăm că decizia privind alocarea celor 200 mln lei din Fondul de intervenții pentru compensații încă nu există, precum și nu se cunoaște când ajunge motorina din România”, a declarat Asociația.

În acest context, reprezentanții asociației Forța Fermierilor au solicitat o discuție complexă cu prim-ministru și cu ministru al agriculturii despre situația actuală pe piața cerealelor și oleaginoaselor.

„Dacă toate tentativele asociației din nou vor fi ignorate, ne rezervăm dreptul să recurgem la alte acțiuni de protest cu tehnica agricolă cu blocarea traseelor naționale. Nu este deloc bine când ai nevoie să blochezi drumuri pentru să fii măcar ascultat de cei, la care le plătești salarii, dar fermierii sunt în starea de disperare și nu văd altă ieșire, atunci când Guvernul este surd și mut”, se mai arată în declarație.

Asociația „Forța Fermierilor” a organizat luni, 14 iulie, un nou protest de „avertizare în forma de pichetare”. Manifestația s-a desfășurat în fața Guvernului, în timp ce în clădire avea loc ședința executivului. Potrivit asociației, motivul protestului este faptul că solicitările sale, făcute publice anterior, nu au fost îndeplinite de autorități.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼