Cu o săptămână mai devreme, redacția BAStv a publicat rezultatele unui sondaj online, pe tema „Moldovenească sau Română: cum ar trebui să se numească limba vorbită în Moldova”. Au participat peste 270 de persoane. Rezultatele sondajului au adunat sute de comentarii pro și contra, cu referire la ambele limbi. Printre comentatori sunt care au scris că ar dori să participe la sondaj, dar în limba de stat. Redacția BAStv a tradus sondajul și l-a lansat din nou. Vă propunem să analizăm reacţia cetățenilor și opiniile acestora, în privinţa schimbării denumirii limbii de stat, în ambele sondaje.
Dinamica vorbitorilor de limba română a audienței BAStv s-a dovedit a fi la un nivel foarte scăzut. Pe parcursul săptămânii trecute, doar șase persoane au participat la sondaj, care a fost realizat în limba de stat. În aceeaşi perioadă, în versiunea rusă, s-au înregistrat peste 270 de respondenți.
Din cei șase participanți la sondaj, trei au răspuns că în Moldova vorbesc limba moldovenească, nu română. Doi – au remarcat că nu contează cum se numește limba țării, principalul lucru este să o cunoști. Un respondent nu consideră că este o problemă ca în Constituția Moldovei să fie schimbată sintagma „limba moldovenească” în „română”, întrucât schimbarea denumirii limbii nu schimbă limba în sine.
La întrebarea de ce s-a propus acum să fie schimbată denumirea limbii în Constituție, 50% dintre participanții la sondaj, adică 3 persoane, au răspuns că politicienii vor să realizeze această modificare, pentru a intra în vigoare decizia luată de Curtea Constituțională, încă în 2013. Același număr de respondenți spun că prin acest lucru se distrage atenția populației de la problemele stringente care există în țară.
Patru oameni sunt de părere că schimbarea „limbii moldovenești” în „română” va duce la contradicții și mai mari în societate. 2 participanți la sondaj au răspuns că acest lucru nu va afecta în niciun fel viața în Moldova.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!