Susțineți BAStv

SEO, SMM și alte prescurtări. O lume pentru care nu suntem pregătiți

Joburile noi, apărute odată cu dezvoltarea internetului au găsit, în multe țări, piața muncii total nepregătită. Pe de o parte, companiile caută oameni specializați, iar pe de alta, nici universitățile și nici cursurile de instruire pentru șomeri nu oferă pregătiri eficiente în aceste domenii. Echipa Moldova.org a studiat situația în două țări cu realități similare – Georgia și Republica Moldova.

Internetul a creat noi locuri de muncă. Înainte de apariția lui, aceste joburi, pur și simplu, nu existau. Ați auzit acum 10 ani despre SEO analysis sau Social Media Marketing? Foto: GeoLab, Tbilisi / Tatiana Beghiu

Social Media Marketing (SMM)

Social media marketing (SMM) este o formă de marketing pe internet care utilizează rețelele sociale ca instrument de marketing. Scopul SMM este de a produce un conținut pe care utilizatorii îl vor împărtăși pe rețeaua lor socială pentru a ajuta o companie să crească expunerea mărcii și să extindă numărul clienților.

SEO analysis

Optimizarea motoarelor de căutare (SEO analysis) este procesul de a face modificări pe site-ul dvs. web pentru a-l face mai vizibil pentru motoarele de căutare și pentru a îmbunătăți poziția site-ului pe motoarele de căutare.

George Norakidzé are 27 de ani și locuiește în Tbilisi, capitala Georgiei.

Este freelancer și are cel puțin 5 proiecte la care lucrează în prezent. Printre ele - pagina de Facebook a unui restaurant din Tbilisi și o companie din SUA care produce lacăte.

Încă atunci când era student la Drept, în Federația Rusă, George a înțeles că jurisprudența nu este ceea ce vrea să facă. A descoperit GeoLab, un centru de educație non-formală din Georgia, unde a studiat un curs de comunicare și a învățat Social Media Marketing, SEO analysis, design și altele.

 

Uneori lucrează de acasă, însă locul lui preferat este centrul cultural multifuncțional „Fabrika”, o fostă fabrică sovietică, transformată într-un spațiu multifuncțional pentru tineri. Zice că ceea ce face este „dreamjob-ul” lui, întrucât poate munci oricând, oriunde, fiind conectat la internet.

 

Ne-am întâlnit la ”Fabrika”, un loc plin de tineri, turiști, cu fotolii confortabile și cu multă  culoare și verdeață. Geamurile sunt largi și permit luminii de afară să pătrundă. George își lasă geaca pe scaun, pune rucsacul peste ea, iar computerul îl ia pe brațe și ne arată pagina de Facebook a restaurantului pe care-l promovează. Dar înainte de toate își comandă un cocktail. Zice că părinții lui nu prea înțeleg ce anume face el, însă știu sigur că asta se întâmplă în internet și este legat de marketing.

 

„Oamenii abia descoperă aceste profesii acum (SEO analysis, Social Media Marketing). Unele companii abia conștientizează cât este de important să ai reclamă, nu doar billboard-uri. Este important să ai totul în internet, pentru că astăzi tot ce se întâmplă se întâmplă în internet.”

Sandro Asatiani are 47 de ani și este unul dintre profesorii lui George Norakidzé de la centrul educațional GeoLab, unde predă comunicarea.

Și-a făcut studiile la Academia de Arte din Tbilisi, apoi a lucrat designer și web-designer. A făcut și programare. Ulterior, a studiat la Academia de Arte din Florența. Când s-a întors în Georgia, a descoperit ce este social media și a decis să muncească în acest domeniu. La GeoLab, la fel ca el, muncesc persoane autodidacte.

Potrivit profesorului, peste 2 milioane și 400 de mii de georgieni folosesc Facebook-ul, iar companiile au început să înțeleagă că dacă oamenii folosesc această rețea socială, ele ar putea să se promoveze acolo. Astfel, dacă înainte companiile comandau publicitate doar la TV, radio și ziare, acum lucrurile s-au schimbat.

„Noi ne străduim să găsim oameni cu profesii noi și-i invităm să devină lectori. Toți profesorii noștri sunt practicieni. Pe parcursul zilei ei sunt la jobul lor, iar seara predau.”

Sandro este profesor și la Facultatea de Business la Universitatea de Stat Ilia din Georgia. Îi învață pe studenți este comunicarea online. „Pentru omul care face business este foarte important să știe cum poate să-și construiască comunicarea cu viitorii clienți. Poate cu ajutorul wordpress ar putea să construiască o pagină web elementară care va conține informație despre produsele lui. De asemenea, social media îl poate ajuta. Toate acestea se învață la universitate, la fel și cum pot fi identificați potențialii clienți.”

Cursul pe care-l predă Sandro Asatiani la Universitate este opțional, pentru că, zice el, universitățile sunt, în general, mai conservatoare și pentru introducerea unei noi specializări este nevoie de acreditări, curriculum, comisii și ar fi un proces complicat.
 

În Republica Moldova situația este asemănătoare.

Universitățile nu pregătesc specialiști exact pentru aceste joburi noi, apărute odată cu internetul, iar companiile de digital marketing nu găsesc angajați. Ei sunt nevoiți să-i instruiască direct la locul de muncă.

Mai mult, în contractele de muncă specialiștii SMM și SEO sunt, de fapt, specialiști în servicii informaționale sau în sisteme informatice. Asta se întâmplă, pentru că în Clasificatorul ocupaţiilor din Republica Moldova nu există așa profesii/specialități.

Radu Plugaru are 34 de ani și locuiește la Chișinău, Republica Moldova.

Este directorul companiei SEOlium, un laborator de promovare online. El spune că cei mai buni oameni i-a găsit la Facultatea de Litere. De 5 ani de când există compania, un singur om din echipă a avut studii în Jurnalism, domeniu care are legătură directă cu SMM și SEO analysis.

„În momentul în care oamenii apelau la internet pentru a afla informații despre produse, despre orice, atunci au înțeles și marketerii că trebuie să găsească mecanisme pentru a le oferi acele informații. Atunci au apărut și reclamele online, motoarele de căutare care indexau informațiile acestea. Pe urmă erau afișate anunțuri plătite”, spune Radu.

Daniela Donici are 26 de ani și activează la Chișinău.

Ea este șefa departamentului Media&Creative la agenție de Digital Marketing AdCenter. Zice, din propria experiență, că universitățile nu prea oferă competențe puternice în acest domeniu, doar creează un background.

„Când eram în primul an la universitate, nu prea am învățat multe lucruri, mă plictiseam. Totodată, munceam, iar regimul de învățare la locul de muncă era mai puternic. La lecții mi-am făcut o bază, ce înseamnă comunicarea, în sensul global. Acum, practic, în universitate nu prea primești lucrurile acestea. Probabil, asta se întâmplă din cauza lectorilor, care nu practică profesiile pe care le predau”, menționează Daniela, adăugând că cine intră în această meserie trebuie să fie conștient că va fi un proces continuu de învățare-aplicare.

Domeniul Social Media, la Universitatea de Stat din Moldova, este studiat în cadrul specialității Comunicare, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Acest curs a fost introdus în anul 2017 la inițiativa lectorei Elena Filatov. „Noi pregătim specialiștii în diferite domenii de PR, în special deoarece acum tendința tinerilor este mai mult spre copywriting și spre SEO”. Trebuie de menționat că studenții învață despre social media 3 ore într-o săptămână.

19


studenți au obținut studii la specialitatea Științe ale Comunicării, FJȘC, USM în anul 2018

15


studenți învață în anul I la specialitatea Comunicare, FJȘC, USM.

„Tendințele tehnologice se dezvoltă foarte rapid și, așa cum spun colegii mei de breaslă: ei nu au nevoie să știe foarte multe. Ca eu să reușesc să-l învăț trebuie ca studentul să vrea să învețe, să fie responsabil, să văd în ochii lui dorința de a crește”, menționează lectora universitară, adăugând că invită deseori la lecții specialiști practicieni în domeniul SEO și SMM.

Curricula pentru cursul de social media, potrivit Elenei Filatov, conține informații despre cum se fac optimizările, care sunt căile de optimizare, care sunt secretele Google cu care pot lucra comunicatorii, pe ce pun accentul și altele.
 
Pentru a rezolva problema crizei de specialiști în domeniile dictate de apariția și dezvoltarea internetului, guvernele, în primul rând, trebuie urgent să abordeze impactul noilor tehnologii pe piețele forței de muncă prin politici educaționale îmbunătățite. Această recomandare a fost făcută în cadrul Forumului Economic Mondial 2018, desfășurat la Davos, Elveția.

Politici care vizează creșterea rapidă a nivelului de educație și abilități ale persoanelor de toate vârstele, în special în ceea ce privește STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), cât și abilități soft non-cognitive, ceea ce le permite oamenilor să-și utilizeze capacitățile umane unice.

Punctele de intervenție trebuie să aibă loc în programele școlare, în formarea cadrelor didactice și este necesară o reinventare a formării profesionale pentru tineri, viitorul celei de-a patra revoluții industriale.

Cea de-a patra revoluție industrială se referă la: fuziunea resurselor fizice cu tehnologiile digitale precum robotica, inteligenţa artificială, Internet of Things (IoT), digitalizarea şi automatizarea.
În timp ce companiile afirmă că nu găsesc angajați instruiți în aceste două domenii noi, universitățile din țară au cursuri pentru acestea. Totuși, unde se produce ruptura? Lectora USM, Elena Filatov, zice că ruptura este, de fapt, între piața muncii și studenți.

„Studenții sunt undeva la mijloc de responsabilitate și iresponsabilitate. Ei absolvesc facultatea și se gândesc: „Cred că nu mă ia nimeni la serviciu din cauză că nu am stagiu de muncă”. Mai mult, noi îi învățăm că domeniul PR-ului este foarte larg și nu se regăsesc în el doar în SEO și SMM sau doar copywriting. Ei vor să încerce și alte domenii gen: events marketing și promovare pe online. Vor să încerce publicitate clasică și atunci… se pierd”, a declarat Elena Filatov, lectoră la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM.
 
Forumul Economic Mondial recomandă lucrătorilor să-și asume responsabilitatea personală pentru propria învățare pe tot parcursul vieții și dezvoltarea carierei. De asemenea, este la fel de clar că multe persoane vor trebui să fie sprijinite prin perioade de tranziție la locul de muncă și faze de recalificare și perfecționare de către guverne și angajatori.

Daniela Donici, specialistă în SM

„Mi-e frică să-mi imaginez care sunt joburile viitorului, pentru că mi se învârtește capul când mă uit la seriale utopice sau despre viitor, precum „Black Mirror", în care omul are, pur și simplu, un cip în ochi și el vede tot (vezi foto).Eu cred că joburile viitorului sunt cele creative. Uite, chiar în domeniul nostru, foarte multe lucruri se optimizează digital, ca omul să nu depună prea mult efort. Roboții din computer să facă sarcinile, ca tu să te ocupi de ceea ce îți place.Jobul viitorului poate fi în domeniul Social Media Marketing, pentru că implică cumva înțelegerea socială și culturală dintr-o anumită zonă, pe care tu o simți și știi ce mesaj să dai oamenilor ca ei să rezoneze cu el. Asta este tare fain, pentru că noi toți, în școală, atât de mult ne-am dorit să fim mai mult creativi și mai puțin să învățăm lucruri pe de rost."

În raportul despre viitoarele joburi se mai spune că noua piață a forței de muncă ce se conturează ca urmare a celei de-a patra revoluții industriale are atât provocări, cât și oportunități. Companiile încep să facă schimbări în afaceri și strategii de forță de muncă pe parcursul perioadei 2018-2022.

Acestea au oportunitatea de a folosi noile tehnologii, inclusiv automatizarea, de a îmbunătăți calitatea locurilor de muncă tradiționale și își măresc abilitățile angajaților pentru a-și atinge potențialul maxim pentru a îndeplini noi sarcini de muncă cu valoare adăugată ridicată.

În cele din urmă, guvernele, industriile și lucrătorii ar trebui să se asigure că locurile de muncă de mâine sunt destul de remunerate, presupun un tratament cu respect și decență și oferă un spațiu realist pentru creșterea, dezvoltarea și împlinirea personală.


AUTOR

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼