Susțineți BAStv

Situația sectorului agricol în raionul Basarabeasca: dezvoltarea culturilor de toamnă și lucrările de primăvară

Imagine simbol

În raionul Basarabeasca, agricultorii sunt în plină desfășurare a lucrărilor de primăvară, în timp ce cele de toamnă continuă să se dezvolte într-un tempou stabil. Cu așa precizări a venit șeful Direcției Agricultură și Industrie Alimentară din raionul Basarabeasca, Ion Catană. 

În ceea ce privește suprafața culturilor de toamnă, fermierii raionului Basarabeasca au cultivat:

  • grâu de toamnă în jur de 5400 de hectare;
  • orz de toamnă – 1200 hectare, 
  • rapiță – 600 hectare;

„Starea culturilor de toamnă se dezvoltă bine și se află în stadiu de înfrățire. Culturile pomicole continuă procesul de deschidere a mugurilor, primelor frunze. La caise se începe înflorirea florilor. În ceea ce privește rapița, situația este îngrijorătoare din cauza insuficienței de umiditate. Această cultură încă nu a ieșit, iar fermierii sunt nevoiți să prelucreze terenurile din nou.” a menționat Ion Catană.

Potrivit lui Ion Catană, la moment merg lucrările de primăvară, și anume semănarea porumbului și floarea-soarelui. Totuși, majoritatea agricultorilor au finalizat deja aceste acțiuni.

„Per general, situația climaterică actuală în zona noastră este prielnică pentru dezvoltarea culturilor. Umiditatea pământului cuprinde 50 mm/m², ceea ce reprezintă o normă de 90-135% din norma lunară.” a mai relatat Ion Catană.

În aceste condiții, agricultorii speră la o recoltă bună în acest an. Suprafața totală semănată cu culturi agricole în acest an este de aproximativ 7000 hectare.   

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼