Electorala 2023

Slujbă de Hram în biserica Acoperământul Maicii Domnului din s. Carabetovca

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, 14 octombrie, Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria. Sărbătoarea mai este numită în popor Pocroave. În această zi, locuitorii satului Carabetovca din raionul Basarabeasca sărbătoresc hramul satului.

Sărbătoarea a început cu sfânta liturghie la biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului”. Enoriașii bisericii au venit pentru a se ruga de sănătatea rudelor și pentru a-i pomeni pe cei răposați.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului marchează amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

Conform tradiţiei populare, Acoperământul Maicii Domnului semnifică pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. În această zi, unii credincioşi ţin post, fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec şi de supărări. Se mai spune că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită. Tot astăzi, în unele localităţi, vitele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a fi păzite de boli.

Tot astăzi, conform calendarului creştin ortodox, este sărbătorită Pomenirea tuturor sfinţilor care s-au proslăvit pe pământul Moldovei şi Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hârbovăţ.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼