Electorala 2023

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan riscă 15 ani de închisoare

Șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate sau drogați și provoacă accidente rutiere pot fi pedepsiți cu până la 15 ani de închisoare. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat de către Parlament.

Șoferii depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau care au consumat droguri riscă muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la un an, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Totodată, se va majora termenul de închisoare de până la 15 ani pentru șoferii în stare de ebrietate care au provocat accidente soldate cu vătămarea gravă a sănătății sau decesul persoanei. Persoanele care se aflau în stare de ebrietate atunci când au săvârșit accidentul rutier și au părăsit locul faptei, nu dețineau permis de conducere sau erau privați de dreptul de a conduce mijloace de transport vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Se mai propun modificări la Codul penal, astfel încât șoferii beți care au provocat accidente rutiere sau cei care au părăsit locul accidentului să nu poată beneficia de pedeapsă mai blândă. De asemenea, Codul contravențional va fi completat cu o prevedere prin care se stipulează că șoferii care au fost depistați în stare de ebrietate la volan de două sau mai multe ori pe parcursul aceluiași an să fie exceptați de dreptul de a achita jumătate din valoarea contravenției.

În paralel, le va fi retras dreptul a conduce. Parlamentul a aprobat în lectură finală instituționalizarea testului antidrog.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼