Susțineți BAStv

„Sper să aduc o mică contribuție comunității noastre prin educare”. Interviu cu Cătălin Vitan, viitor profesor de istorie și dezvoltare personală

Foto: Arhiva personală

Într-o lume în care educația joacă un rol esențial în formarea viitoarelor generații, oamenii dedicați acestui domeniu au fost și sunt întotdeauna niște exemple de inspirație. Astfel, vă propunem să îl cunoașteți pe Cătălin Vitan, un proaspăt absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității de Stat a Moldovei, originar din Basarabeasca. Acesta ne-a împărtășit povestea sa și planurile sale de viitor.

Cătălin și-a finalizat studiile gimnaziale și liceale la Liceul Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca, fiind absolvent al promoției 2021. Finalizând studiile la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității de Stat a Moldovei, a ales să urmeze o carieră în educație dintr-o dorință profundă de a contribui la dezvoltarea tinerilor și de a le oferi acestora sprijinul necesar pentru a reuși în viață. El vede profesia de profesor nu doar ca pe un loc de muncă, ci ca pe o misiune de a forma caractere și de a influența pozitiv destinele tinerilor.

„Aflându-mă în momentul când trebuie să te decizi ce să faci și unde să mergi mai departe în drumul vieții, am decis să urmez domeniul educației, pentru că a fi profesor este o meserie nobilă, apreciată în societate și foarte solicitată pe piața muncii. Personal, întotdeauna mi-a plăcut interacțiunea cu copiii, să le transmit cunoștințe valoroase și să le ofer sfaturi pentru viitor” ne-a împărtășit Cătălin. 

Studiile la facultate au durat trei ani, timp în care Cătălin a acumulat un bagaj impresionant de cunoștințe și a dezvoltat abilități practice esențiale pentru viitoarea sa carieră.

„În această perioadă am desfășurat o serie de practici, care m-au scos din zona mea de confort și mi-au arătat și dat de înțeles că pot fi un profesor foarte bun. De asemenea, am conștientizat importanța orelor practice pentru pregătirea profesională în domeniul educației.”

Referindu-se la primele sale interacțiuni cu elevii, Cătălin a recunoscut că emoțiile și nesiguranța au fost prezente la început.

„Evident că la primele interacțiuni cu copiii, ca și orice începător, aveam emoții. Nu știam cum să pregătesc o lecție, cât timp îmi va lua, ce să fac, cum să mă comport într-o situație sau alta, aveam o mulțime de întrebări la care nu aveam răspuns. Însă după câteva ore desfășurate, am început să mă acomodez cu poziția mea de profesor și să mă simt mult mai liber și implicat în orele de istorie și dezvoltare personală” mărturisește Cătălin.

Pentru a fi repartizat la viitorul său loc de muncă, tânărul s-a înregistrat la concursul funcțiilor vacante în școli, organizat de Ministerul Educației și Cercetării. Mai mult de atât, acesta a apărut într-un spot video, creat de MEC. Întrebat ce așteptări are de la cariera sa de profesor, acesta subliniază că ar vrea să devină acel profesor pe care personal nu l-a avut în școală și să ofere elevilor ceea ce i-a lipsit.

„Am așteptări destul de mari în ceea ce privește cariera mea de tânăr profesor, chiar sper să devin unul dintre dascălii respectați și iubiți de către elevi, să nu mă dezamăgesc în această profesie și să încerc să aduc și eu o mică contribuție comunității noastre prin educare și învățare.”

Chiar dacă ar dori să predea elevilor din școala sa natală și să revină acolo de unde a început, Cătălin vede perspective mai mari de a activa în Chișinău.

„Sincer, aș dori mult să predau elevilor din școala mea natală și să revin de acolo de unde m-am pornit, să-mi revăd profesorii și să devin colegul lor, însă văd perspective mult mai mari de a activa în Chișinău și, de aceea, debutul meu în calitate de cadru didactic va începe în capitala țării.” 

Autor: Lilia Zabolotnîi

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼