Susțineți BAStv

Tigrul platanului invadează spațiile verzi. Cum ne protejăm de această insectă?

Începând cu temperaturile ridicate și uscate de vară, în parcurile și plantațiile verzi din orașe se atestă, tot mai des, Tigrul platanului. Insecta provoacă disconfort din cauza înțepăturii destul de neplăcute. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu unele precizări și recomandări, pentru diminuarea consecințelor apariției acestei insecte.

Tigrul platanului este o ploșniță, absolut inofensivă pentru sănătatea omului, dar care produce daune destul de mari pentru plantațiile spațiilor verzi.

Tigrul platanului are două generații pe an. Prima generație, de adulți, apare în luna iunie, iar a doua generație, la sfârșitul lunii iulie sau în luna august. De multe ori, atunci când insecta ajunge pe pielea noastră, o confundă cu suprafața frunzelor de platan și o înțeapă.

Pentru a diminua numărul insectelor, puteți întreprinde niște măsuri simple:

  • stropirea cu jeturi puternice de apă pe frunzele platanului pentru a îndepărta stadiile nimfale timpurii;
  • frunzele căzute toamna trebuie îndepărtate pentru reducerea numărului de adulți care hibernează;
  • un control chimic al acestei specii, utilizând insecticide specifice (insecticidele trebuie aplicate conform instrucțiunilor producătorului, fără riscuri pentru oamenii din apropierea platanilor);
  • pot fi folosite și spray-urile contra țânțarilor.

Agenția atenționează Autoritățile Publice Locale, precum și administratorii fâșiilor forestiere, unde predomină arbori de platani și frasini, despre necesitatea implementării măsurilor necesare pentru protejarea spațiilor verzi.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼