Susțineți
BAStv

,,Vor să folosească Crăciunul ca acoperire”. Zelenski respinge lansarea unui armistițiu în Ucraina

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, consideră că liderul de la Kremlin folosește așa-numitul „armistiţiu de 36 de ore” pentru a opri cel puțin pentru o perioadă avansarea Forțelor Armate ale Ucrainei în est. Declarațiile au fost făcute pe 5 ianuarie  în timpul unei adresări către cetățenii săi.

„Vor să folosească Crăciunul ca acoperire pentru a opri pentru o perioadă avansarea soldaților noștri în Donbass și a aduce echipamente, muniții și trupele militare mai aproape de pozițiile noastre. Ce vor avea din asta? Doar o altă creștere a numărului de pierderi. Toată lumea știe cum Kremlinul folosește răgazul pentru a continua războiul cu o vigoare reînnoită”, a afirmat liderul de la Kiev.

Amintim că Patriarhul Kirill al Rusiei a cerut încetarea focului în Ucraina și stabilirea unui armistițiu în perioada 6-7 ianuarie. Adresarea „către toate părțile implicate în conflictul intern”  a fost făcută publică pe 5 ianuarie.

Totodată, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, îi ceruse şi el lui Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, să instituie o „încetare a focului unilaterală” în Ucraina.

Ulterior, Vladimir Putin a ordonat forţelor sale să aplice o încetare a focului în Ucraina în zilele de 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox.

Ucraina a calificat această încetare a focului drept „ipocrizie”, acuzând Moscova că vrea „să câştige timp”.

Preşedintele american Joe Biden consideră că liderul de la Kremlin caută „o gură de aer” prin lansarea acestui armistiţiu.

Sursa: newsmaker.md

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼