Categorii
Important În Moldova

„Retrospectiva săptămânii” de la BAStv: sezonul declarațiilor, școlile pot benificia de echipamente sportive, istoria familiei Iftodi și multe altele

„Retrospectiva săptămânii” – o secțiune în care postăm cele mai importante știri publicate pe site-ul nostru în ultimele 7 zile. Acest lucru te va ajuta să fii mereu la curent și să nu ratezi nimic important pentru tine.

Sezonul declarațiilor: ce deține primarul satului Bașcalia

Pe site-ul Autorității Naționale de Integritate a fost publicată declarația de avere și interese personale a primarului din s. Bașcalia pentru anul 2022. Potrivit documentului, Petru Tarlev a ridicat în anul 2022 un salariu de peste 183 422 mii de lei, ceea ce presupune un salariu lunar de aproximativ 15 285 lei. Detalii aici.

(VIDEO) Centru de zi pentru adolescenții cu tulburări din spectrul autismului

Prestatorii de servicii sociale își pun speranțe în elaborarea mecanismului de calculare a costului serviciilor sociale, pentru a favoriza contractarea acestor servicii de către stat. Mai multe informații aici.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Câți asistenți medicali activează în raionul Basarabeasca

La 12 mai, este celebrat ziua Internațională a Asistenților Medicali. În punctele medicale ale raionului Basarabeasca, la moment, activează aproximativ 70 asistente medicale. Informația o găsiți pe site-ul nostru.

Să ne amintim. Pavel Roibu – veteran al celui de-al doilea război mondial (anul 2008)

Pavel Roibu – veteran al marelui război pentru apărarea Patriei. Nu mai este în viață de mult timp, dar am reușit să surprindem amintirile acestui om, care a înfruntat greutățile și a împărtășit bucuriile, întotdeauna cu înțelegere şi smerenie. A fost și un desăvârșit gospodar, obținând titlul și medalia de veteran al muncii. Mai mult pe site.

Școlile din raionul Basarabeasca pot beneficia de echipamente sportive. Care sunt condițiile

Orice școală din raionul Basarabeasca poate beneficia de un nou inventar sportiv pentru sălile de sport. AO „Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului”, organizează compania “Sportul începe din școală!”. Acest concurs se va desfășura, în perioada 03– 31 mai. Scopul fiind acordarea susținerii a 10 școli situate în afara mun. Chișinău. Detalii aici.

Școala din s. Carabetovca a beneficiat de o donație din partea diasporei

Gimnaziul ,,Ștefan cel Mare” din s. Carabetovca, a beneficiat de noi seturi de palete pentru tenis. Donația vine de la Cristina Arapu, consăteanca satului, stabilită în Italia. Mai mult aici.

,,Sunt multe povești de dragoste frumoase, dar a noastră îmi place cel mai mult”- istoria familiei Iftodi

Irina Iftodi este femeia care a putut renaște din propria cenușă, asemeni unei păsări phoenix. Cu ajutorul soțului, ea a demonstrat lumii că, fiecare om își poate forma viața după cum își dorește, nu după standardele străinilor. Irina ne-a mărturisit despre familia sa, creeată de Dumnezeu. Informații pe site-ul nostru.

Cei care susțin redacția BAStv în realizarea comținuturilor de calitate, oferim un link către un articol despre cum se poate face acest lucru.

Asta este tot ce am vrut să vă reamintim. Sperăm să fie interesant. Urmărește publicațiile noastre și fii mereu la curent cu ceea ce se întâmplă!

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

 

Categorii
Important Social

(FOTO) Abaclia a dat start turneului de mini-fotbal. Când va fi următoarea etapă

Echipa de fotbal ,,Gloria” din satul Abaclia au organizat un turneu de mini-fotbal, ce se va desfășura în patru ediții. Prima ediţie a avut loc duminică, 14 mai, respectiv, celelalte ediții se vor desfășura în fiecare duminică, timp de trei săptămâni, în satul Abaclia.

La competiția din această duminică au participat 4 echipe: ,,Flacăra”, ,,Coreia”, ,,Centru” și ,,Veterani”. În continuare, vor juca cele mai puternice selecționate la prima ediție, care au obținut deja dreptul de a participa la finală pentru locul I.

În satul Abaclia acest turneu se organizează tradiţional, în fiecare an.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Important În Moldova

(VIDEO) Centrul Tony Hawks din Chișinău oferă copiilor cu dizabilități servicii medico-sociale specializate

Adoptarea unui mecanism de calculare a costurilor serviciilor sociale ar favoriza dezvoltarea acestor servicii și ar mări numărul de beneficiari.

Centrul Tony Hawks din Chișinău oferă copiilor cu dizabilități servicii medico-sociale specializate. La îndrumarea medicilor de familie, zeci de copii din mun. Chișinău diagnosticați cu paralizii cerebrale, cu maladia Dawn sau cu alte dereglări de dezvoltare fac aici periodic proceduri de recuperare: kinetoterapie, logopedie, activități cu psihopedagogul, înot.

„Scopul nostru este integrarea socială deplină a acestor copii, în primul rând în grădiniță, în școală, apoi integrarea profesională”, spune directoarea Centrului, Diana Covalciuc, pediatru reabitolog.

Copiii beneficiază de aceste proceduri gratuit, Centrul fiind contractat de către Compania Națională de Asigurări în Medicină să ofere asemenea servicii. Părinții mărturisesc că solicitări sunt multe și că își așteaptă rândul mai multe săptămâni până să-și încadreze copiii într-un curs de recuperare.

Pentru ca mai mulți copii să aibă acces la servicii specializate, e nevoie să fie adoptat un act normativ referitor la calcularea costurilor serviciilor sociale.

„Deși suntem un centru republican, majoritatea serviciilor noastre sunt oferite copiilor din oraș, de aceea ar fi foarte util dacă autoritățile locale ar avea mecanisme bine puse la punct de contractare, de costificare a serviciilor, astfel ca pentru toată lumea să fie clar, și părinților, și nouă, cum putem să facem cât mai accesibile aceste servicii”.

Un astfel de mecanism, care are forma unei metodologii de calculare a costurilor serviciilor sociale, este elaborat în prezent în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova. Președinta Asociației Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici, care coordonează elaborarea, spune că documentul este absolut necesar pentru dezvoltarea rețelei de servicii sociale în țară:

„Atunci când vom avea un act normativ care va spune clar care sunt elementele de bază în formarea prețului pentru servicii sociale, de exemplu, pentru echipă mobilă, centre de zi, centre de plasament pentru persoane în etate, servicii sociale pentru persoane cu dizabilități, atunci vom avea o mai mare predictibilitate în bugetarea resurselor financiare și în planificarea creșterii accesului numărului de persoane care pot beneficia de aceste servicii. De asemenea, prestatorilor de servicii sociale aceasta le-ar da posibilitatea să-și planifice mai bine resursele pentru a investi mai mult în calitatea serviciului și în extinderea ariei de acoperire cu serviciile lor”.

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Detalii aflați din materialul video.

#ServiciiSocialeMaiBune
@Uniunea Europeană în Republica Moldova
@Fundația Soros Moldova
@Institutum Virtutes Civilis
@Keystone Moldova

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼