Categorii
Actualitate În Moldova

Din 10 august, toți agenții economici vor achita taxa pentru efectuarea procedurilor vamale

Pentru efectuarea procedurilor vamale toți agenții economici din R. Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa începând cu data de 10 august 2023, anunță Serviciul Vamal.

Astfel, la vămuirea mărfurilor plasate în regim de import vor fi achitate 0,4% din valoarea în vamă a mărfii, dar nu mai mult de 1800 euro, la vămuirea mărfurilor plasate în export vor fi achitate 0,1% din valoarea contractuală a mărfii, luându-se în considerare cheltuielile legate de transportul până la frontieră, dar nu mai mul de 500 euro.

„Până astăzi, doar agenții economici din Republica Moldova ce au relații fiscale cu sistemul bugetar aveau obligativitatea să achite taxa pentru efectuarea procedurilor vamale, iar prin modificarea la legislației – introducerea obligativității de achitare a taxei respective de către agenții economici ce nu au relații fiscale cu sistemul bugetar – este asigurat un tratament egal al agenților economici la importul și exportul mărfurilor și produselor”, a declarat Serviciul Vamal.

Prin urmare, începând cu data de 10 august 2023, operațiunile de import-export efectuate de către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar se supun taxei pentru efectuarea procedurilor vamale în modul aprobat de Guvern.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Penalități pentru Moldovatransgaz: ANRE a inițiat procedura de aplicare a sancțiunii financiare

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) la data de 9 august 2023, a inițiat procedura de sancționare financiară a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Moldovatransgaz”. Cauza fiind, nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz” – condiție obligatorie conform Pachetului Energetic III.

SRL „Moldovatransgaz” nu s-a conformat cerințelor legale de separare cu privire la gazele naturale și nu a depus la ANRE cererea privind certificarea sa, notificând despre imposibilitatea finalizării procesului de separare.

Potrivit art. 113 alin. (3) lit. b) din Legea cu privire la gazele naturale:

„Agenția aplică, prin hotărâre, sancțiuni în mărime de cel puțin 10% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență pentru: (…) b) nerespectarea de către operatorul sistemului de transport a obligațiilor aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală şi/sau a hotărârilor adoptate de Agenție în scopul înlăturării încălcărilor constatate în acest sens”,  se menționează într-un comunicat de presă emis de reprezentanții ANRE.

Astfel, ANRE a stabilit ședința pentru audierea administratorului SRL „Moldovatransgaz” și examinarea aplicării sancțiunii financiare întreprinderii respective la data 8 septembrie 2023.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

În s. Carabetovca va fi organizată o Adunare Generală a locuitorilor

Primarul satului Carabetovca, Sergiu Răcilă, invită toți sătenii la Adunarea Generală a locuitorilor din Carabetovca. Evenimentul va avea loc duminică, 13 august, începând cu ora 14.00 în incinta Casei de cultură din localitate.

Ordinea de zi va cuprinde următoarele chestiuni:

  1. Raportul de activitate al Primarului s. Carabetovca, Sergiu Răcilă;
  2. Consultarea populației în vederea identificării celor mai stringente probleme și modalitatea de rezolvare ale acestora;
  3. Alte subiecte propuse de cetățenii s. Carabetovca.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Exportul legumelor din Republica Moldova în Ucraina a crescut considerabil

A crescut considerabil exportul de legume din Republica Moldova în Ucraina după ce Rusia a atacat țara vecină anul trecut. Pentru a asigura populația țării cu produse agricole necesare și a reduce riscul crizei alimentare, în anul 2022 Ucraina a sporit de trei ori importurile de legume în stare proaspătă din Republica Moldova și de patru ori – importul de legume procesate în comparație cu anul 2021.

Experții proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova afirmă că deja al doilea an agricultorii din Moldova exportă preponderent în Ucraina legume în stare proaspătă cum ar fi ceapă, morcov, varză, castraveți și cartofi.

Conform analizei datelor statistice, în 2022 Moldova a exportat în Ucraina cca 14,6 mii de tone de legume proaspete, comparativ cu 4,5 mii tone de legume exportate în 2021.

În lunile ianuarie -mai 2023, Moldova a exportat deja în Ucraina circa 7,4 mii de tone de legume și volumul exporturilor vor continua să crească până la finele anului curent, în situația în care sezonul de recoltare a legumelor abia a început. În ascensiune sunt și exporturile de legume procesate.

Rodion Gudîm, specialist în cadrul proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a explicat că din cauza războiului Ucraina a început să importe din Moldova legume pe care anterior nu le importa.

Din cauza războiului provocat de Rusia, producerea legumelor în Ucraina a devenit dificilă deoarece suprafețe extinse de terenuri agricole au fost minate, iar cel mai mare sistem de irigare și barajul din Nova Kahovka au fost distruse. În contextul situației critice din regiune, la începutul anului curent, proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a organizat vizita unui expert ucrainean în Moldova care a explicat Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare perspectivele sectorului de producere a legumelor și măsurile de asigurare a calității legumelor pentru export în Ucraina, care va continua să importe din Moldova pentru a exclude riscul crizei alimentare. Totodată, pentru a diminua costurile de irigare și a spori sustenabilitatea AUAI, proiectul  USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a selectat patru asociații care vor beneficia de suport la instalarea panourilor fotovoltaice pentru producerea energiei utilizate la irigarea culturilor agricole.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼