Categorii
Actualitate În Moldova

Ministerul Educației: Ziua Limbii Române va fi sărbătorită printr-o Mare Dictare Națională

Ziua Limbii Române va fi marcată printr-o Mare Dictare Națională, o competiție de cunoaștere a limbii române, organizată de Ministerul Educației și Cercetării. Evenimentul va avea loc pe 31 august, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, începând cu ora 10.00. Inițiativa a fost anunțată de ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, la dictare pot participa toți doritorii – cadre didactice, elevi, studenți, reprezentanți ai diferitor profesii. Numărul așteptat de participanți este de 500 de persoane. Doritorii se vor înregistra pe o platformă disponibilă pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării, completând un formular de participare. Finaliștii Marii Dictări Naționale vor fi premiați la începutul lunii septembrie.

Textul propus participanților la dictare va fi selectat din rândul câștigătorilor unui concurs de eseuri pe tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene” și va fi completat cu un capitol dedicat limbii române.

Subiectul dictării nu este ales întâmplător, susține Dan Perciun, „acesta reflectă în totalitate aspirațiile europene ale Republicii Moldova și este o modalitate de a reafirma că Republica Moldova trebuie să devină țară membră a UE”.

Competiția de eseuri se va derula în perioada 15-24 august. Eseurile urmează să aibă cel mult 500 de cuvinte. Textele care vor fi prezentate vor fi evaluate de o comisie formată la Ministerul Educației, urmând să fie desemnați cinci finaliști.

Câștigătorii concursului de eseuri vor fi premiați în cadrul evenimentului de deschidere a Marii Dictări Naționale. Cele mai bune cinci eseuri vor fi premiate cu vouchere pentru cărți, iar câștigătorul locului I-îi va obține și o Diplomă a Președinției.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Cazul păcurii îngropate la Termoelectrica: Cel puțin trei responsabili vor fi sancționați în urma scurgerilor

Cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere vor fi sancționate în cazul păcurii îngropate la Termoelectrica. Anunțul a fost făcut pe 15 august de directorul general interimar al întreprinderii, Iurie Rozlovan, care a prezentat în cadrul unei conferințe de presă concluziile anchetei interne privind incidentul din gospodăria de păcură.

Potrivit directorului interimar, în noaptea de 8 noiembrie 2022, în jurul orei unu, s-a scurs o cantitate „nesemnificativă” de păcură – 100-200 de kg.

Directorul a afirmat că, în cadrul anchetei, unii responsabili au oferit declarații contradictorii privind acest incident. Totodată, oficialul a negat informațiile potrivit cărora păcura era de proastă calitate, precizând că „potrivit documentelor, păcura procurată în ultimii doi ani, este conformă”, iar „pe partea contabilă, deficiențe nu au fost depistate”.

În cazul scurgerii de păcură, Termoelectrica a achita o amendă de circa 20 mii de lei. Păcura care s-a scurs a fost colectată și se află într-un depozit securizat. „Urmează să identificăm un agent economic care ar putea prelua materialul respectiv, fie la drumuri, la o fabrică de asfalt sau în altă parte”, a menționat Razlovan.

Iurie Razlovan a precizat că în prezent situația financiară de la Termoelectrica este complicată, iar întreprinderea are datorii de circa 2 mlrd de lei. În aceste condiții, a fost creat un grup de lucru care ar urma să vină cu propuneri pentru redresarea situației.

Recent, în spațiul public au fost difuzate imagini video precum că la Termoelectrica ar fi fost îngropată păcură de proastă calitate. Ca rezultat, premierul Dorin Recean a solicitat demisia conducerii întreprinderii. Câteva zile mai târziu, directorul interimar al Termoelectrica, Vasile Leu, a depus cererea de demisie, iar în locul lui a fost numit Iurie Razlovan.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Dorin Recean a cerut o analiză a vânzărilor de lemne de la Moldsilva, după ce a observat fapte de corupție

Pe 14 august, Dorin Recean a cerut o analiză detaliată a vânzărilor de lemne de la Moldsilva. El a cerut ministerului Mediului să-i prezinte raportul până vineri. Se întâmplă după ce, într-o deplasare, Recean a depistat fapte de corupție.

„Eram în deplasare în teritoriu. Am trecut pe la Plaiul Fagului și acolo surpriză. Am văzut că o mașină plină cu lemne, care se numeau crengi. Și când m-am uitat în registre ea a fost vândută cu 500 de lei. Așa că, până vineri, vreau de la ministerul Mediului o analiză foarte clară pe tot ce s-a întâmplat în ultimele șase luni în ceea ce ține de livrările de masă lemnoasă de la Moldsilva”, a anunțat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Potrivit prim-ministrului, până pe 17 august se va stabili care au fost cauzele. ,,Am contactat persoanele. Am aflat cine și ce transporta, care erau facturile și în continuare lemnele au fost descărcate, analizate și să vedem ce lemne au fost în mașină și ce lemne au fost scrise în facturi”.

Din păcate, acesta nu este singurul caz de tăieri ilegale. Inspectoratul de Protecție a Mediului semnalează astfel de ilegalități aproape zilnic. Deseori, însă, cantitatea de lemn depistat este într-un volum relativ mic, atât cât să încapă într-o căruță ori camionetă, semn că marile tăieri nu sunt depistate.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Reluarea protestelor. Fermierii amenință că vor scoate tehnica agricolă și vor bloca traseele naționale

Asociația Forța Fermierilor susține că ar putea bloca traseele naționale cu tehnică agricolă, dacă „tentativele asociației vor fi din nou ignorate”. Fermierii în următoarele zile vor întreprinde toate eforturile pentru a avea o discuție „cu demnitarii-factori de decizie pe revendicările noastre”.

Organizația atrage atenția că cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședință a cabinetului de miniștrii, sub presiunea agricultorilor protestatari, prevăd un sprijin care „nu acoperă nici 25 de procente din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă, ținând cont de prețurile actuale derizorii, și care va fi acordat doar pentru o parte din fermieri veritabili”.

Totodată, a adăugat Asociația, „din cauza tergiversării procedurilor de aprobare, acest ajutor va ajunge la producători agricoli în cel mai bun caz la începutul lunii octombrie”.

„Atenționăm că decizia privind alocarea celor 200 mln lei din Fondul de intervenții pentru compensații încă nu există, precum și nu se cunoaște când ajunge motorina din România”, a declarat Asociația.

În acest context, reprezentanții asociației Forța Fermierilor au solicitat o discuție complexă cu prim-ministru și cu ministru al agriculturii despre situația actuală pe piața cerealelor și oleaginoaselor.

„Dacă toate tentativele asociației din nou vor fi ignorate, ne rezervăm dreptul să recurgem la alte acțiuni de protest cu tehnica agricolă cu blocarea traseelor naționale. Nu este deloc bine când ai nevoie să blochezi drumuri pentru să fii măcar ascultat de cei, la care le plătești salarii, dar fermierii sunt în starea de disperare și nu văd altă ieșire, atunci când Guvernul este surd și mut”, se mai arată în declarație.

Asociația „Forța Fermierilor” a organizat luni, 14 iulie, un nou protest de „avertizare în forma de pichetare”. Manifestația s-a desfășurat în fața Guvernului, în timp ce în clădire avea loc ședința executivului. Potrivit asociației, motivul protestului este faptul că solicitările sale, făcute publice anterior, nu au fost îndeplinite de autorități.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Ce măsuri trebuie de întreprins ca oamenii să nu plece din țară? Sondajul săptămânii

Până în prezent, Republica Moldova se confruntă cu un puternic flux de migraţie a populaţiei. Cetăţenii Republicii Moldova, de multe ori tineri apți de muncă, pleacă în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune. Am decis să întrebăm utilizatorii site-ului BAStv care, în opinia lor, este motivul migrației din țară.Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼