Categorii
Anunțuri Util

(FOTO) Guvernul a lansat măsuri suplimentare de suport în perioada rece a anului pentru moldovenii vulnerabili

Guvernul a lansat un nou pachet de măsuri suplimentare de suport pentru populație în perioada rece a anului. Astfel, 67 711 beneficiari din patru categorii vulnerabile vor beneficia de o plată unică în valoare de 3000 sau 5000 de lei, în funcție de categorie, formând un buget total de 226 de milioane de lei pentru aceste măsuri de suport.

Categoriile care vor beneficia de plata unică în numerar sunt:

  • 3000 lei pentru 56 236 de pensionarii născuți până în 1945 și care au pensia mai mică de 3000 lei;
  • 5000 de lei pentru 3 019 familii care au la îngrijire și supraveghere copii cu dizabilități severe;
  • 5000 de lei pentru 7 195 de familii cu persoane cu dizabilități încadrate în Serviciul social ,,Asistență personală”;
  • 5000 lei pentru 1 261 de femei însărcinate sau care alăptează copii între 0 și 13 luni, beneficiare de ajutor social.

În paralel, a fost lansat un pachet de suport pentru „Consolidarea capacităților sistemului național de protecție socială”, care constă într-o plată unică cu caracter excepțional stabilită unor categorii de angajați din domeniul protecției sociale pentru a motiva și susține dedicația și performanța acestora.

Cu suportul mai multor agenții ONU, 9 751 de angajați ai instituțiilor din domeniul social, vor primi un spor salarial începând cu 2000 de lei pentru personalul auxiliar part-time și de la 5000 de lei pentru personalul specializat și de bază full-time.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Bugetul de stat pentru 2024, votat în prima lectură. Despre ce sume este vorba

Bugetul R. Moldova pentru anul 2024 a fost votat pe 7 decembrie, în prima lectură de Parlament. Veniturile bugetului vor constitui 66,6 miliarde de lei, în creștere cu 1,3% comparativ cu anul curent, iar cheltuielile – 82,222 de miliarde de lei, în scădere cu 2,2% față de anul curent. Prin urmare, deficitul bugetului de stat este estimat la 15,790 de miliarde de lei sau 4,6 % din PIB.

Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, datoria de stat prognozată pentru finele anului 2024 va constitui peste 125,525 de miliarde de lei, dintre care 64,5% va fi datoria de stat externă și 35,5 %, datoria de stat internă.

Ministrul Finanțelor a specificat, de la tribuna Parlamentului, că bugetul pentru anul 2024 va fi orientat spre susținerea domeniilor social, educație și dezvoltarea infrastructurii. Astfel, de la 1 ianuarie 2024 vor fi majorate salariile cadrelor didactice cu 15%, iar indemnizația acordată la nașterea copilului va fi majorată până la 20 de mii de lei.

De asemenea, vor fi majorate alocările financiare pentru programul „Protecția familiei și copilului” și vor fi alocați bani pentru dezvoltarea satelor și orașelor, astfel încât familiile să beneficieze de condiții bune de trai acasă, iar copiii – de oportunități de dezvoltare.

Rămân prioritare politicile de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, fiind alocate peste 197 de milioane de lei pentru finanțarea unui șir de programe. Acestea au drept scop dezvoltarea durabilă a IMM-urilor, extinderea acestora pe întreg teritoriul țării, în special în zonele rurale, crearea noilor locuri de muncă, implicarea mai activă a tinerilor și femeilor.

Pentru domeniul transporturi și infrastructură, în buget sunt planificate peste 4,036 de miliarde de lei, dintre care 1,394 de miliarde vor fi mijloace financiare din surse externe și 2,505 miliarde de lei vor fi alocate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și locale.

Pentru subvenționarea sectorului agricol, dezvoltarea rurală și integrarea sectorului agroindustrial național în economia europeană în bugetul pentru anul 2024 sunt prevăzute alocații în mărime de 1,6 miliarde de lei. De asemenea, vor fi alocate 322,1 milioane de lei pentru eficiența energetică, 601,5 milioane de lei destinate Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, dar și 175 de milioane de lei pentru promovarea politicilor în domeniul protecției mediului.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Maioneza ”Provensal”, depistată cu mucegai. ANSA retrage produsul din comerț

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunţă consumatorii despre acțiunile de retragere din comerț a maionezei ”Provensal”, din cauza necorespunderii indicilor calitativi şi anume prezența mucegaiului sub capacul ambalajului.

Potrivit ANSA, operatorul din domeniul alimentar ÎM ”ALIMCOM” SA , în conformitate cu Legea privind siguranța alimentelor, va retrage de la distribuitori și din rețelele de comerț loturile de maioneză ”Provensal”, cu fracția masică de grăsime 67%, 1/250ml, ambalaj pet, cu data fabricării 09.11.2023 și 14.11.2023.

,,Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le admită în alimentație și sunt în drept să le returneze unităților de comerț, de unde au fost procurate. Operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea și reducerea riscurilor asupra sănătății umane”, a declarant ANSA.

Operatorii care nu au luat măsuri de retragere a acestora de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Gospodăriile care se încălzesc cu lemne sau cărbune nu vor primi compensația de 800 de lei. Care este problema

Fiecare al patrulea cetățean care miza pe o indemnizație de 800 de lei pentru căldură va rămâne fără compensație. Cauza este că aceștia încasează venituri peste minimul de existență, adică 3900 pentru cei de la țară și 4600 de lei pentru locuitorii orașelor. În total, fără compensații la căldură vor rămâne 85 de mii de gospodării, care se încălzesc cu lemne sau cărbune.

„Criteriul de bază pentru a te califica pentru plata monetară a fost, dacă facem abstracție de faptul dacă au mai beneficiat de APRA, a fost nivelul de venit. Nivelul de venit în cadrul gospodăriei trebuia să fie sub 3900 de lei. Ceea ce bănuim noi este că aceste gospodării au un venit mai mare”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Pentru acest an, autoritățile au stabilit șapte categorii de vulnerabilitate – extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate. Cei mai mulți dintre cei înregistrați pe compensatii.gov.md au fost încadrați în categoria cu vulnerabilitate foarte ridicată – aproape 34%. Urmează gradul de vulnerabilitate ridicată, cu o pondere de 32 la sută. Topul trei este încheiat de categoria extremă, care reprezintă aproape 15 la sută din totalul beneficiarilor. Fiecare al zecelea a fost inclus în categoria medie.

Toți cei menționați mai sus vor plăti pentru primii 180 de metri cubi de gaz tarife ce variază între 12 lei – 12 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaz, în funcție de gradul de vulnerabilitate. 17 lei, vor plăti cei din categoria scăzută de vulnerabilitate. Cei din categoria primară și non-vulnerabilă nu au niciun bănuț susținere de la stat.

Ministrul Alexei Buzu a îndemnat cetățenii să apeleze la linia verde sau să depună contestații în cazul în care cetățenii nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate acordat.

Până la data de 25 noiembrie, în sistem s-au înregistrat aproximativ 720 de mii de gospodării.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

(FOTO) Echipa „STEAM pe Roți” a ajuns și la liceul ,,M. Eminescu”. Elevii au descoperit lumea tehnologiilor moderne

Pe 1decembrie 2023, echipa Proiectului ,,Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică (STEAM) pe Roți”, primul laborator educațional pe roți din Republica Moldova, a pășit pragul IP LT ,,M. Eminescu” din s. Sadaclia. La ateliere de robotică au participat două clase de elevi, aceștea au rămas fascinați de mașinuțele roboți și posibilitățile lor.

Echipa ,,STEAM pe Roți” a ajuns în Sadaclia pentru a familiariza elevii cointeresați de domeniul tehnologiilor. În cadrul atelierului, elevii au avut posibilitatea de a învăța noțiuni de bază și funcțiile mașinuțelor roboți. În același timp, elevii și-au implementat cunoștințele și în practică.

Programul educațional „STEAM pe Roți” are drept scop să motiveze copiii să urmeze studii sau o carieră în aceste domenii prin o serie de workshopuri organizate în toată țara.

Laboratorul educațional pe roți reprezintă în sine un autobuz echipat cu kituri STEAM ce includ seturi de robotică, arduino și laptopuri. STEAM pe roți călătorește în toată țara organizând ateliere pop-up pentru tinerii din zonele rurale, inclusiv centrele pentru refugiați.

Acest lucru este posibil datorită finanțării din partea UNICEF Moldova, a Serviciului de Dezvoltare Liechtenstein (LED), a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și a Fondurilor Globale pentru Copii (GFC).

Dacă dorești ca echipa „STEAM pe Roți” să ajungă și în instituția ta, accesează acest link.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼