Susțineți BAStv

Categorii
Diverse Divertisment

Retrospectiva săptămânii de la BAStv: investigație, cursuri gratuite pentru profesori, ce este Postul Mare și multe altele

„Retrospectiva săptămânii” – o secțiune în care postăm cele mai importante știri publicate pe site-ul nostru în ultimele 7 zile. Acest lucru te va ajuta să fii mereu la curent și să nu ratezi nimic important pentru tine.

Eșecul programului național „Pământ”: cum fermierii luptă de zeci de ani pentru proprietățile lor

Peste 40 de fermieri din satul Chirsova mun. Comrat au avut de suferit de pe urma programului național „Pământ”. De 12 ani, familia Fucedji își revendică în instanță dreptul de a deține proprietatea atribuită în urma lichidării colhozului la care muncea. În prezent, imobilele pentru care sunt în desfășurare proceduri judiciare au fost vândute și aparțin altor persoane. Agenția Proprietății Publice (APP) afirmă că în toată Moldova au apărut probleme în timpul realizării programului „Pământ”, iar unele bunuri au rămas chiar fără stăpân, așa că acum e dificilă înregistrarea lor. Citiți în materialul Anticorupție și BAStv cum a fost posibil așa ceva, ce întreprind fermierii pentru a-și întoarce bunurile și care este poziția statului. Mai mult pe site.

Investiție în educație. Cursuri gratuite pentru profesorii de la IP LT ,, C. Stere”

Profesorii din IP LT „Constantin Stere” din s. Abaclia vor beneficia de cursuri gratuite în cadrul Programului Național „Investim în profesori”, ediția a II-a. La aceste cursuri vor participa 4000 de profesori din 169 de instituții de învățământ general din țară, inclusiv 29 din România. Informații în plus.

Bursele de merit pentru elevi și studenți vor fi dublate

Bursele de merit pentru elevi și studenți vor fi dublate, de rând cu plățile lunare de care beneficiază tinerii care studiază la instituțiile cu profil militar. Totodată, va fi majorat cu 5,5% cuantumul burselor lunare pentru elevii din colegii, școli profesionale și centre de excelență, precum și pentru studenți, masteranzi și doctoranzi. În acest scop, din bugetul de stat au fost alocate suplimentar circa 48 de milioane de lei. Decizia de majorare a burselor a fost aprobată de Guvern. Detalii aici.

Ce este Postul Mare și cum îl ținem corect? Sfaturi duhovnicești de la Părintele Valentin din satul Abaclia

Postul Sfintelor Paști a început anul acesta pe data de 18 martie. Acest post, cunoscut și sub numele de Postul Patruzecimii, se consideră cel mai lung şi cel mai aspru din posturile de durată, întâlnite în Biserica Ortodoxă. Care este rolul Postului Mare în viața creștinilor și cum îl ținem corect, ne-a mărturisit Părintele Valentin, Parohul Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia. Mai mult.

(FOTO) Ziua Internațională a Poeziei în Liceul Teoretic „C. Stere” din s. Abaclia

Anual, pe data de 21 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Poeziei. Acest eveniment este marcat în toată lumea, fiind menit să promoveze arta poetică și pe cei care o scriu. În context, elevii Liceului Teoretic „Constantin Stere” din s. Abaclia au organizat un recital de poezii. Informații pe site.

(FOTO) Modă și cultură! Elevii de la LT ,,Matei Basarab” marchează Ziua francofoniei cu stil și eleganță

Elevii din IP LT ,,Matei Basarab” au sărbătorit astăzi, cu mult fast și entuziasm, Ziua Internațională a Francofoniei. Cu acest prilej, au îmbrăcat și haine în stil franțuzesc.  Tinerii – cu berete, eșarfe tricolore și haine inspirate din moda pariziană. Atmosfera a fost plină de culoare și zâmbete. Mai detaliat aici.

(FOTO) Acțiune de înverzire la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din s. Sadaclia

Cu prilejul Zilei Internaționale a Pădurilor, marcată anual pe 21 martie, elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din s. Sadaclia au organizat o acțiune de înverzire. Detalii pe site.

Cei care susțin redacția BAStv în realizarea conținuturilor de calitate, oferim un link către un articol despre cum se poate face acest lucru.

Asta este tot ce am vrut să vă reamintim. Sperăm să fie interesant. Urmărește publicațiile noastre și fii mereu la curent cu ceea ce se întâmplă!

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe

Categorii
Anunțuri Util

Iată de ce este bine să bei apă pe stomacul gol la prima oră a dimineţii

Aproximativ 60% din corpul uman este format din apă. De asemenea, apa este considerată un nutrient esențial, ceea ce înseamnă că organismul nostru nu poate produce suficient din acesta prin metabolism pentru a-și satisfice nevoile zilnice. Prin urmare, trebuie să-l obținem prin alimente și, în special, prin băuturi, pentru a asigura o funcționare corporală corectă. Ulterior, paharul cu apă pe stomacul gol a devenit o indicaţie medicală.

Specialiştii au studiat efectele paharului cu apă pe stomacul gol şi au rămas uimiţi. Aproximativ 250 ml de apă reprezintă exact cantitatea de lichid de care organismul nostru are nevoie în unele momente, cum ar fi dimineaţa imediat după trezire sau pe stomacul gol înainte de masă. Dacă vom creşte această cantitate, atunci trebuie să ne alegem un singur moment din zi și anume dimineaţa. Astfel, vă prezentăm: Principalele beneficii ale consumului de apă după trezire:

Te rehidratează după o noapte fără apă

Din moment ce nu poți sorbi în timp ce dormi, corpul tău este în mod natural într-o stare de deshidratare dimineața. Astfel, consumul de apă la trezire poate fi de ajutor, și probabil că oricum te vei simți puțin însetat când sună alarma. Potrivit doctorilor, consumul de apă atunci când vă treziți reface lichidul pierdut, inclusiv lichidele pe care s-ar putea să le fi pierdut în timpul nopții. Acest lucru este valabil mai ales dacă dormiți cu gura deschisă sau într-o cameră caldă și, cu atât mai mult, dacă ați băut alcool (un diuretic natural) în noaptea precedent.

Îți crește nivelul de energie

Mulți oameni consideră că începerea zilei prin consumul de apă rece îi ajută să se trezească. La urma urmei, deshidratarea (care, din nou, apare în mod natural atunci când dormi) te poate face să fii obosit și amețit, potrivit informaţiei din cadrul Bibliotecii Naționale de Medicină. Reaprovizionarea cu un pahar de apă la prima oră a dimineții poate ajuta la prevenirea acestui lucru prin declanșarea procesului de rehidratare, asigurându-se că țesuturile și organele dumneavoastră primesc fluidele de care au nevoie cât mai repede.

Stimulează performanța mentală

În mod similar, poate ajuta la maximizarea, acuitatea și productivitatea ta mentală pe parcursul zilei. Medicii susțin că deshidratarea este, de asemenea, legată de ceața cerebrală și de durerile de cap. A bea un pahar de apă este o modalitate excelentă de a stimula performanța mentală la prima oră. Chiar și o deshidratare ușoară este legată de unele pierderi de memorie pe termen scurt și de concentrare, așa că, dacă vrei să te simți mai bine, bea acel pahar de apă.

Îți stimulează metabolismul

Indiferent de momentul din zi, consumul de apă îți poate pune în mișcare metabolismul. Mai exact, apa rece declanșează corpul tău să pornească un mecanism numit termogeneză activată de frig, spun uni medici. Acest lucru înseamnă că organismul tău încălzește apa pornind metabolismul, cu până la 30%, timp de aproximativ o oră. Dar, din moment ce termogeneza indusă de frig nu este specifică timpului, nu trebuie neapărat să o faceți înainte de a mânca dimineața, deși este cu siguranță o opțiune dacă doriți să vă porniți metabolismul imediat ce vă treziți.

Favorizează digestia

Potrivit specialiștilor, consumul de apă este esențial pentru o digestie sănătoasă. De exemplu, a rămâne hidratat este util pentru a ușura constipația, un efect secundar comun al deshidratării. Apa caldă (în special) are potențialul de a descompune alimentele pe care le-ați mâncat într-un ritm mai rapid decât apa rece. Prin urmare, dacă sunteți predispus la constipație, consumul de apă atunci când vă treziți poate da startul procesului de rehidratare și poate pune lucrurile în mișcare mai repede.

Încetinește senzația de foame

Dacă nu sunteți adepții unui mic dejun copios, dacă nu aveți timp să mâncați sau dacă vă dați seama că vă e foame și după ce ați luat micul dejun, poate fi de ajutor să beți apă dimineața, pe stomacul gol. După cum notează un studiu din 2018, consumul de apă pe parcursul dimineții poate potoli senzația de foame, ceea ce ar putea ușura un stomac morocănos până când sunteți în stare să mâncați. Este foarte frecventă confundarea senzației de sete cu senzația de foame, așa că menținerea hidratării vă poate reduce nevoia de a lua o gustare sau de a mânca în exces, atunci când nu vă este de fapt foame.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼