Susțineți BAStv

Categorii
Anunțuri Util

Importul de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui, sub licențiere pentru încă trei luni

Perioada de licențiere a importurilor de cereale este extinsă pentru încă trei luni. O decizie în acest sens, a fost luată, astăzi, de Comisia Situații Excepționale (CSE).

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în urma monitorizării permanente a stocurilor de cereale, în depozitele agenților economici din țară mai există circa 398,34 mii tone grâu de toamnă, circa 1,3 mil tone porumb și 350 mii tone semințe de floarea-soarelui. Astfel, s-a solicitat dispunerea importului grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui doar prin licență.

Obiectivul principal este menținerea unui preț intern stabil și crearea oportunităților pentru producătorii autohtoni de a-și valorifica recoltele și a-și menține competitivitatea. De asemenea, se urmărește eliminarea stocurilor existente și prevenirea creării unui surplus de producție în raport cu cererea internă.

Vor avea dreptul de a primi licențe de import doar persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități economice în domeniul producerii uleiului și grăsimilor vegetale, produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și pentru creșterea animalelor.

Cererea de eliberare a licenței de import, obligatoriu trebuie să fie însoțită de acte prin care se justifică necesitatea de completare a stocurilor.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare informează că, din luna octombrie 2023 și până astăzi, nu a fost importat grâu, decât cel pentru semințe/semănat. A fost acordată licență la importul a circa 1 500 tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1 200 tone sunt destinate industriei cofetăriei (sunt soiuri care nu se cultivă în țară). La fel, s-a oferit licență pentru importul a 44 tone porumb pentru floricele (popcorn).

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

(VIDEO) Schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident” continuă să facă victime. Două pensionare au fost lăsate fără 360 de mii de lei

Schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident” continuă să facă victime. Poliția informează că aseară a înregistrat două infracțiuni în sectorul Botanica al capitalei. Victimele sunt două pensionare de 76 și 78 de ani.

În jurul orei 20:00, acestea au fost telefonate de către un bărbat necunoscut și, sub pretextul că fiicele lor au fost implicate într-un accident rutier, le-a solicitat sume mari de bani.

În câteva minute, escrocii au reușit să delapideze victimele de circa 360 mii de lei.

În acest context, poliția atenționează repetat ca cetățenii să fie prudenți și să nu se lase manipulați de infractori!

,,Ce faci dacă ești apelat de persoane dubioase care îți prezintă un scenariu similar ? Închizi apelul, iei legătura cu rudele și verifici minuțios informația prezentată. Ulterior ne apelezi la 112”, îndeamnă oamenii legii.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Cea mai mare fabrică de ulei din Moldova și-a oprit activitatea. Care este cauza

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, întreprinderea Floarea Soarelui din Bălți și-a sistat activitatea. Motivul invocat de administraţia fabricii este situaţia de pe piaţa locală de seminţe de floarea soarelui, dar şi cea de pe piaţa globală a uleiului. Nu este singura întreprindere de profil ce a fost nevoită să meargă la acest pas, transmite Mold-Street.

Astfel compania nu reuşeşte să procure cantităţi suficiente de seminţe de floarea soarelui de pe piaţa locală şi nici nu poate importa, pentru că mecanismul de licenţiere a importului, introdus din octombrie 2023, practic nu funcţionează.

„Am staţionat 20 de zile în ianuarie 2024, acum fabrica din Bălţi iarăşi staţionează. La fel şi fabrica Danube Oil din Giurgiuleşti. Aceasta pentru că nu reuşim să procurăm cantităţi suficiente pe piaţa Republicii Moldova. Am încercat încă în ianuarie 2024 să obţinem dreptul de a importa cantităţi mai mari de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, doar că o comisie specializată a Ministerului Agriculturii nu ne-a eliberat licenţa”, a declarat Stela Ostrovețchi, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui.

Potrivit ei întreprinderea are o capacitate de procesare mai mare de o mie de tone pe zi de seminţe de floarea soarelui, respectiv pentru a funcţiona în continuare sunt necesare cantităţi mari, pe care nu le poate achiziţiona în Republica Moldova.

,,Unii agricultori nu vor să vândă acum la preţul de pe piaţă şi vor să păstreze seminţele, în speranţa că la vară preţurile vor creşte. Noi nu putem să îi obligăm să vândă”, adaugă Stela Ostrovețchi.

Pe de altă parte Asociația Forța Fermierilor susţine că pe piaţa Republicii Moldova ar fi cantităţi foarte mari de seminţe de floarea soarelui, dar acuză procesatorii şi în special grupul Trans-Oil din care face parte şi Floarea Soarelui din Bălţi, că nu vor să ofere preţuri adecvate şi încearcă să dicteze.

Acum Floarea Soarelui din Bălţi cumpără seminţele de floarea soarelui la un preţ de 6.754 de lei tona, iar Trans Oil Refinery din Ceadir Lunga – 6.947 lei pentru o tonă, în timp ce pe diverse pagini specializate preţurile oferite oscilează între 6.600 şi 6.800 de lei pentru o tonă. În acelaşi timp unii producători agricoli vor un preţ mult mai mare: de cel puţin 8.000 de lei, ba chiar 10.000 lei pentru o tonă.

,,Dacă plătim mai mult pentru seminţe, atunci va creşte şi preţul uleiului, iar dacă uleiul va fi mai scump nu vom putea face exporturi”, a spus Stela Ostrovețchi.

De altfel la începutul lunii februarie 2024, preţul oferit de fabrică era cu 8% mai mare decât acum şi depăşea 7.300 lei pentru o tonă.

De notat că staţionarea celor două fabrici semnifică pierderi foarte mari pentru economia Republicii Moldova.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin în țară

Moldovenii stabiliți peste hotare nu vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă, anunță Guvernul, după ce pe rețelele de socializare a apărut informații false cu privire la acest subiect.

,,Un nou fals este promovat pentru a speria moldovenii din diasporă. Moldovenii din diasporă nu vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă și trec frontiera”, se precizează într-o notă de presă apărută pe canalul ”Prima Sursă” din telegram.

De asemenea, moldovenii din diasporă care nu au statut de rezident (adică stau mai puțin de 183 zile în Moldova timp de un an) nu sunt obligați să cumpere polița de asigurare.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Oportunitate pentru școlile din întreaga țară: Acestea pot fi dotate cu echipamente și mobilier

Școlile primare, gimnaziale și liceele din întreaga țară sunt invitate să participe la un concurs pentru dotarea cu echipamente și/sau mobilier. În urma acestui concurs, vor fi selectate 200 de școli. Pentru a participa, reprezentanții instituțiilor trebuie să completeze online un formular.

Prioritate vor avea instituțiile care nu au beneficiat de dotări în ultimii cinci ani, au un număr mai mare de elevi cu CES, au încadrat copii refugiați din Ucraina și care pot asigura utilizarea eficientă a echipamentelor achiziționate.

Termenul-limită pentru completarea formularului este 7 aprilie 2024, ora 12:00. Formularul poate fi accesat aici.

Această inițiativă face parte din cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul Băncii Mondiale.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼