Susțineți BAStv

Categorii
În esență Social

Comisia Națională pentru Recensământul Populației și Locuințelor face apel pentru participarea tuturor la exercițiul de importanță națională

Persoanele care nu au participat încă la recensământ sunt îndemnate să se implice în acest exercițiu de importanță națională până la 7 iulie, data la care se încheie perioada de recenzare. Apelul a fost lansat în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și Locuințelor, prezidată de secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

„Fiecare trebuie să fie conștient că datele colectate în cadrul recensământului vor contribui la îmbunătățirea politicilor publice și la implementarea proiectelor de dezvoltare. Ne dorim ca tot ce facem în infrastructură, educație sau medicină să corespundă necesităților oamenilor, iar pentru aceasta trebuie să dispunem de informații actualizate și reale”, a declarat Artur Mija.

Locuitorii care nu au fost recenzați pot contacta personalul de recensământ din zona lor pentru a programa interviurile. Cei care nu au contactele recenzorului responsabil pot completa formularul de pe site-ul Biroului Național de Statistică, trimite un mesaj la adresa rpl2024@statistica.gov.md (inclusiv adresa de domiciliu) sau apela gratuit Linia Verde 0800 800 24.

În cadrul ședinței s-au discutat și aspectele legate de recenzarea persoanelor fără adăpost, a refugiaților și a persoanelor strămutate. Totodată, a fost aprobat modelul chestionarului pentru realizarea anchetei post-recenzare.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024. Până acum, au fost recenzate aproximativ 2,4 milioane de persoane și peste 1,6 milioane de locuințe.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt.

Categorii
Instrucțiuni Util

CNAMUP: 15 cazuri de insolație și trei de leșin, înregistrate de la începutul verii. Recomandările medicilor

De la începutul lunii iunie, au fost raportate 15 cazuri de insolație și trei cazuri de leșin. După acordarea asistenței medicale de urgență, 11 persoane au fost transportate la spital. În acest context, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) oferă recomandări pentru prevenirea insolației și evitarea consecințelor negative ale caniculei.

Echipele de asistență medicală urgentă din R. Moldova au intervenit pentru nouă femei și nouă bărbați, cu vârste între 2 și 82 de ani. Ambulanțele au fost trimise în mai multe regiuni: Chișinău, Soroca, Căușeni, Florești, Hîncești, Sîngerei, Edineț, Ialoveni, Leova și Briceni.

În contextul emiterii Codului galben de caniculă, CNAMUP sfătuiește cetățenii să respecte măsurile de precauție. Este important să evitați expunerea la soare între orele 11:00 și 18:00. Dacă trebuie să ieșiți afară, purtați pălării de soare și haine din fibre naturale de culori deschise.

Specialiștii recomandă să vă hidratați corespunzător și să evitați alcoolul și băuturile cu conținut ridicat de cofeină și zahăr. De asemenea, trebuie să evitați alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și produsele ușor alterabile, consumând în schimb fructe și legume proaspete.

CNAMUP amintește că activitățile fizice intense ar trebui efectuate dimineața și seara, când temperaturile sunt mai scăzute. Pentru a preveni arsurile de piele, folosiți produse de protecție împotriva radiației ultraviolete (creme, spray-uri).

Menționăm că, în perioada 28 iunie – 4 iulie, pe întreg teritoriul R. Moldova este valabil Codul Galben de caniculă. Temperaturile maxime vor atinge +33°C și chiar mai mult. 

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Locuitorii s. Abaclia vor fi aprovizionați cu apă după un grafic stabilit. Care este cauza

Locuitorii satului Abaclia, care se alimentează de la fântâna arteziană din deal, aflată în trecut în gestiunea ÎI „Mariana Grajdeanu”, vor fi aprovizionați cu apă după un nou grafic de alimentare. Decizia a fost luată în urma faptului că fântâna arteziană, care funcționează doar pe jumătate, nu reușește să asigure cu apă toți locuitorii satului, conectați la sistem. O astfel de informație a apărut pe pagina de Facebook a Primăriei satului Abaclia.

În urma disputelor din vara anului trecut privind lipsa apei din robinetele a jumătate din locuitorii satului Abaclia, din cauza datoriilor mari acumulate de ÎI „Mariana Grajdeanu” la energia electrică, unde compania „Premier Energy” a sigilat una dintre cele două fântâni ale instalației de apă, locuitorii sunt nevoiți să se conformeze unui nou grafic de aprovizionare a apei.

Se întâmplă din cauza incapacității unei singure fântâni de a aproviziona toți locuitorii conectați la instalație, spune primăria ca răspuns la un comentariu lăsat la postare.

„Cei care se alimentează cu apa de la Lupascu Sergiu nu au probleme deoarece funcționează 2 fântâni arteziene, ceilalți care se alimentează de la fântâna arteziană de pe hîrtop nu sunt îndestulați cu apă, din motiv că a doua fântână este sigilată de către Premier Energy. Astăzi vor avea apă cei de pe hîrtop, mâine vor avea apă cei de pe vale.”

Astfel, începând de astăzi, partea de sus a satului va fi aprovizionată cu apă în totalitate, iar mâine – partea de jos a satului, fiind creată o succesiune zilnică, pentru ca fiecare consumator să poată avea acces la apă. Potrivit primăriei, graficul va dura până în luna august, timp în care problema ar putea fi soluționată.

Totuși, această decizie a stârnit neplăceri în rândul locuitorilor.

În prezent au loc ședințele de judecată pe acest caz între compania Premier Energy și fostul agent economic. Primăria a mai menționat că a doua fântână nu poate fi conectată până nu se achită datoriile ÎI „Mariana Grajdeanu” la energia electrică, în valoare de 164 000 lei.

Mai multe materiale la acest subiect:

Problema deconectării apei în s. Abaclia. Care sunt cauzele 

Locuitorii din satul Abaclia sunt nevoiți să supravățuiască caniculei fără apă în robinete

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scur

Categorii
Actualitate În Moldova

Ministerul de Externe anunță alertă de călătorie în unele state

În legătură cu escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu și în special în Liban și Israel, Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor moldoveni care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Republica Libaneză despre existența riscurilor de securitate pentru integritatea cetățenilor, cu recomandarea de a evita orice călătorie.

Ministerul recomandă conaționalilor să urmărească cu atenție știrile și informațiile oficiale furnizate de autorități, inclusiv MAE și reprezentanța diplomatică din Tel Aviv. Aceste surse pot oferi actualizări referitoare la situația din zonă și eventualele măsuri de siguranță adiționale.

Ministerul încurajează cetățenii să fie responsabili și precauți, să pună prioritate siguranța personală, să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități și să evite expunerea în mod voluntar la riscuri nejustificate. MAE recomandă cetățenilor să mențină contactul cu ambasada din Israel.’ – a declarat Tatiana Barac, ofițerul de presă al MAE.

Pentru informații suplimentare și asistență consulară, vă puteți adresa inclusiv la Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau la numărul +373 22 23 20 02.

De asemenea, MAE îndeamnă cetățenii să contacteze și Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel:
Locația: Leonardo Da Vinci 21, Tel Aviv, Israel
+972 3-523-2000
tel-aviv@mfa.gov.md
israel.mfa.gov.md

Suplimentar, puteți expedia un mesaj:
-prin email la call.center@mfa.gov.md
-pe pagina de Facebook a Centrului de Apel și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe.

Aceste recomandări de călătorie sunt valabile până la noi informații ulterioare și pot suferi modificări pe măsură ce situația evoluează.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Agricultorii amenință din nou cu „proteste masive” dacă autoritățile nu vor prelungi importul controlat de cereale din Ucraina

Asociația „Forța Fermierilor” și-a exprimat nemulțumirea față de expirarea perioadei în care statul putea restricționa importul de cereale prin eliberarea controlată a licențelor. Aceștia amenință cu „proteste masive” dacă acest mecanism nu va fi reactivat. 

Într-o scrisoare adresată premierului Dorin Recean, vicepremierului Vladimir Bolea și comisiei parlamentare de profil, asociația precizează că, dacă autoritățile nu vor identifica o soluție urgentă, agricultorii vor protesta masiv, transmite IPN.

„Citind reacția autorităților în presă în ziua de ieri, ca răspuns la apelul public lansat de asociația noastră, solicităm întâlnire în regim de urgență cu prim-ministrul Dorin Recean și Comisia parlamentară pentru agricultură a Parlamentului cu scopul discutării subiectului prelungirii măsurilor de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina”, se arată în scrisoarea asociației.

Reprezentanții „Forța Fermierilor” precizează că prelungirea acestui instrument de import controlat este vital pentru supraviețuirea agricultorilor mici și mijlocii din satele Moldovei. Experiența anului trecut, când Guvernul a aplicat cu mare întârziere această măsură, le-a provocat agricultorilor locali pierderi enorme, estimate la peste două miliarde de lei. Situația lor financiară fiind una extrem de critică la moment.

„Precizăm opiniei publice că solicităm prelungirea importului controlat de aceste produse și nu interzicerea lui – măsură care este activă la moment în țările europene vecine Ucrainei ca instrument de protejare a producătorilor agricoli locali. În cazul ignorării acestui apel de către Guvern și Parlament în scopul găsirii cât mai rapid a unei soluții pentru protejarea agricultorilor locali de concurența neloială din Ucraina, ne rezervăm dreptul constituțional la proteste masive”, mai menționează asociația.

Măsura de licențiere a importului de cereale și oleaginoase a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională pe perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare preciza că reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada maximă pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼