Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Satul European 2024: 6 proiecte vor fi implementate în raionul Basarabeasca. Care sunt ele

Astăzi au fost publicate rezultatele proiectelor inițiate de primăriile localităților din Republica Moldova în cadrul Programului Național Satul European, ediția 2024. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit rezultatelor, în total au fost selectate 612 proiecte, dintre care 6 proiecte în raionul Basarabeasca.

Dintre proiectele selectate în raionul Basarabeasca, trei proiecte vizează instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile:

  1. Creșterea independenței energetice prin construcția centralei electrice fotovoltaice 33 kW pentru AEE pentru alimentarea fântânii arteziene cu energie din satul Carabetovca, raionul Basarabeasca;
  2. Sursă regenerabilă de energie, centrală fotovoltaică pentru stația de pompare a apei din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca; 
  3. Instalarea centralei electrice fotovoltaice pe teren agricol, situat în satul Iordanovca, raionul Basarabeasca.

Alte trei proiecte țin de construcția, extinderea, reabilitarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare, destinate obiectivelor publice de interes local:

  1. Modernizarea sistemului de alimentare cu apă a satului Abaclia, raionul Basarabeasca (Etapa II);
  2. Modernizarea a două turnuri de apă din satul Bașcalia raionul Basarabeasca;
  3. Termoizolarea pereților clădirii Primăriei comunei Iserlia, raionul Basarabeasca;

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, acest program este un instrument important lansat de Guvern.

„Programul Național Satul European, lansat în 2022, rămâne a fi cel mai mare și mai concret proiect de construcție a infrastructurii în satele și orașele noastre. Este cel mai important instrument prin care Guvernul răspunde direct nevoilor localităților din țara noastră și ale oamenilor: fie că e vorba de apă la robinet sau de reabilitarea unui centru cultural. La finalul implementării tuturor proiectelor 1 070 877 de cetățeni vor avea condiții de viață mai bune”, a subliniat ministrul.

În următoarea perioadă, va fi aprobată Hotărârea de Guvern, în care vor fi incluse toate proiectele selectate, după care Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală va începe semnarea contractelor de finanțare.

Lista celor 612 proiecte poate fi consultată aici.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!
Categorii
În esență Politică

CEC refuză înregistrarea Blocului „Victorie” condus de Șor pentru alegeri și referendum

Blocul „Victorie-POBEDA”, condus de Ilan Șor și format din mai multe partide politice afiliate acestuia, nu a fost înregistrate pentru participarea la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Decizia a fost luată miercuri, 7 august, de către Comisia Electorală Centrală (CEC). Motivul principal invocat de CEC este că denumirea blocului este identică cu cea a Partidului „Victorie-POBEDA”, ceea ce încalcă legislația în vigoare.

CEC a decis să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru a verifica dacă unii membri ai blocului și-au îndeplinit obligațiile de a depune declarațiile de avere, conform regulamentelor.

Adrian Cojocaru, reprezentant al Blocului „Victorie-POBEDA”, prezent la ședința CEC, a contestat decizia, argumentând că blocul a îndeplinit toate cerințele legale și a prezentat toate documentele necesare. 

„Considerăm că Blocul „Victorie” a respectat toate prevederile legale și am înaintat toate actele necesare, astfel încât cerem acceptarea înregistrării blocului”, a declarat Cojocaru.

În data de 3 august, CEC a decis să îmbine cele două cereri legate de înregistrarea blocului într-o singură procedură administrativă. Totodată, Comisia a menționat că materialele prezentate de bloc conțin erori tehnice, iar solicitanții trebuie să răspundă la întrebări de clarificare și să prezinte documente suplimentare până la 6 august 2024. De asemenea, Blocul „Victorie” a fost invitat la ședința din 3 august, dar nu a fost reprezentat.

Conform legislației, blocul electoral trebuie să fie constituit printr-un acord între două sau mai multe partide politice înregistrate la Agenția Servicii Publice, înainte de intrarea în vigoare a actului de stabilire a datei alegerilor sau referendumului.

Potrivit calendarului electoral stabilit de CEC, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și a participanților la referendum va începe pe 21 august, iar campania electorală – pe 20 septembrie.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

„Lipsă de consens”: de ce a fost anulată ședința Consiliului Raional Basarabeasca

Ședința extraordinară a Consiliului Raional Basarabeasca trebuia să aibă loc astăzi,  7 august, însă a fost anulată din cauza “lipsei de consens politic privind unul dintre subiectele incluse pe ordinea de zi”. Redacția BAStv a investigat ce subiecte au fost incluse pe ordinea de zi și asupra cărui subiect consilierii nu au putut ajunge la un acord.

Ce subiecte au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței?

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Raional Basarabeasca au fost incluse 10 subiecte. Consilierii trebuiau să numească un consilier în consiliul raional, să audieze un raport privind pregătirea instituțiilor de învățământ pentru începutul anului școlar 2024-2025, precum și să aloce fonduri financiare din bugetul raional către școlile din raion și să aprobe casarea bunurilor la mijloace fixe.

Pe ordinea de zi mai erau și subiectele „Cu privire la transmiterea costurilor investiționale și a unor mijloace fixe” și „Cu privire la solicitarea acceptării în proprietate a unor bunuri imobile”.

De asemenea, la ședință trebuia să fie prezentat un raport al șefului Secției Administrativ-Militare Basarabeasca, Serghei Plop, cu privire la „încorporarea în octombrie 2024 – ianuarie 2025 în rândurile Forțelor Armate și Serviciul Civil (de alternativă) al Republicii Moldova a cetățenilor născuți în anii 1997-2007”  și „Cu privire la desfășurarea, în 2025, în raionul Basarabeasca, a controlului medical și trecerea în evidența militară a tinerilor născuți în anul 2009”.

În cadrul ședinței care nu a avut loc, consilierii trebuiau, de asemenea, să aducă modificări în componența nominală a Comisiei de concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere și să numească în funcție un nou șef al Direcției Finanțe a raionului Basarabeasca.

De ce nu a avut loc ședința?

Pe 2 august, consilierul și președintele fracțiunii socialiștilor, Nina Capsamun, a depus o cerere președintelui raionului, solicitând amânarea ședinței consiliului raional din cauza “lipsei de consens politic între consilieri asupra subiectelor incluse pe ordinea de zi”.

Jurnaliștii BAStv au contactat-o pe Nina Capsamun pentru un comentariu și au primit următorul răspuns:

“În cerere este totul indicat, dacă doriți să aflați ceva concret, adresați-vă președintelui raionului pentru clarificări”.

Președintele raionului, Natalia Cara, a menționat, la rândul său, că “disputele și divergențele au apărut pe subiectul componentei raionale”.

De asemenea, am solicitat comentarii consilierilor din alte fracțiuni.

„Nu s-a discutat nimic cu mine, deci nu știu pe ce subiect consilierii nu au ajuns la un acord. Nici măcar verbal nu s-a menționat. Consider că astfel nu se rezolvă problemele raionului, ci se satisfac ambițiile personale. Dacă este vorba despre componenta raională, aceasta a fost deja decisă de Minister, așa că nu înțeleg de ce ședința a fost amânată”, a spus Gheorghe Mihni, consilier al consiliului raional din partea “Partidului Nostru”.

„Da, știu că este vorba despre distribuirea componentei între școlile din raion. Sincer, și pentru noi a fost o surpriză faptul că ședința a fost amânată. Știu că unii consilieri nu erau de acord cu alegerea școlilor, fiecare fracțiune având propriile propuneri. Dar acest lucru trebuia discutat în comisia de buget”, și-a exprimat opinia Fiodor Nicolaev, consilier din partea partidului “Renaștere”.

„Dacă ședința este anulată brusc din cauza lipsei de cvorum, aceasta pare a fi un abuz. Din punctul meu de vedere, aceasta este o abordare greșită, în ciuda legilor. Persoana care vine la ședință are trei opțiuni: să voteze “pentru”, să se abțină sau să voteze “împotrivă”. Neparticiparea la vot este, de asemenea, permisă. Totuși, anularea ședinței din cauza lipsei de consens este o abordare incompetentă.”

„Dacă vorbim despre subiectul componentei raionale, am făcut propria mea analiză statistică, luând datele despre finanțare din 2013-2023 și numărul de elevi pentru fiecare an. Am luat în considerare metoda cumulativă de distribuire, în care într-un an se alocă fonduri pentru o școală, iar în anul următor pentru alta.”

„Conform calculelor mele, finanțarea școlii din Abaclia diferă de cea din Bașcalia și Iserlia cu mai mult de 300%. Am contactat-o pe Ecaterina Pascal, solicitându-i să furnizeze toate informațiile necesare și să confirme că toate școlile au fost notificate că consiliul raional distribuie componenta raională, deoarece nu toate școlile au depus cereri. Ea a spus că a trimis tuturor, dar nu am primit confirmarea.”

La începutul mandatului nostru, când la ședințe veneau 13 persoane, iar restul absentau, aceasta a dus la pierderea de către raion a circa trei milioane de lei, care au fost transferați în bugetul central. Este important să evităm anulările nejustificate ale ședințelor și concursurilor, care pot avea consecințe negative pentru raion”, a evaluat situația Victor Salinschi, consilier din partea partidului “PAS”.

Potrivit președintelui raionului Basarabeasca, Natalia Cara, următoarea sesiune este planificată pentru septembrie.

Amintim că în decembrie 2024–ianuarie 2025, lipsa consensului a fost, de asemenea, motivul amânării ședințelor consiliului raional. Atunci au fost 4 încercări nereușite de a desfășura ședința. Subiectul asupra căruia consilierii nu au putut ajunge la un acord era alegerea președintelui raionului. Aceasta a dus la blocarea activității financiare a structurilor raionale și instituțiilor bugetare, precum și la pierderea a câtorva milioane de lei alocați din bugetul de stat.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!
Categorii
În esență Social

Când va fi un notar în raionul Basarabeasca și unde să vă adresați până atunci

Deja de un an și jumătate, în raionul Basarabeasca nu există nici un notar. Pentru a întocmi un document legal, pentru a obține un certificat de moștenire sau pentru a efectua o serie de alte proceduri, locuitorii raionului sunt nevoiți să plece în alte raioane sau chiar la Chișinău. Totuși, nu este garantat faptul că vor reuși să rezolve problemele într-o zi. Uneori este nevoie să facă de câteva ori același drum și să cheltuie resurse financiare. Deși Ministerul Justiției și autoritățile din raion au făcut promisiuni în repetate rânduri, locuitorii raionului încă mai așteaptă să vadă un birou notarial și la Basarabeasca. Am încercat să aflăm de la autorități când va fi posibil acest lucru. 

Un locuitor al orașului Basarabeasca, Alexei (numele a fost schimbat), a contactat redacția BAStv, cerând să i se explice când va apărea un notar în Basarabeasca, povestind cum absența unui notar în raion i-a creat dificultăți.

„Cu câțiva ani în urmă am cumpărat o casă în Basarabeasca. Fostul proprietar a murit în timpul procesului de înregistrare a documentelor pe numele nostru, iar fiul său trebuia să moștenească casa pentru a finaliza acest proces. De câțiva ani nu putem înregistra locuința pe numele nostru, ceea ce ne împiedică să comandăm un proiect pentru gaz și să realizăm încălzirea. Problema este următoarea: fiul nu poate moșteni imobilul după moartea tatălui, deoarece certificatul de moștenire trebuie eliberat doar de notarul de la locul de reședință. Ne-am adresat și în alte raioane, dar notarii de acolo oferă toate serviciile, cu excepția acestuia. Ni s-a promis că notarul va apărea în Basarabeasca în jumătate de an, apoi în două luni, dar acest lucru nu s-a întâmplat. De fiecare dată când fiul fostului proprietar vine acasă, ceea ce se întâmplă o dată la trei luni, sperăm la reînregistrare, dar notarul nu este prezent. Acum planificăm să ne adresăm instanței, pentru ca fiul să poată moșteni proprietatea, iar după aceea să ne putem adresa notarilor din raionul Cimișlia.”

Pentru a răspunde la întrebarea cititorului, pe 16 iulie, jurnaliștii BAStv au trimis o cerere către Ministerul Justiției.

Pe 1 august, Ministerul a informat redacția că, „conform Ordinului ministrului justiției nr. 275 din 02.11.2023 „Privind stabilirea numărului necesar de notari și a numărului de posturi vacante scoase la concurs”, în raionul Basarabeasca au fost declarate vacante și scoase la concurs 3 locuri”. În plus, ministerul a menționat că în februarie 2024 comisia de licențiere pentru activitatea notarială a decis să organizeze examene de calificare pentru postul de notar. Examenul a inclus teste scrise și orale, iar acum Comisia de Licențiere trebuie să se întrunească pentru a aproba rezultatele examenului.

„Conform Regulamentului, numărul necesar de notari se stabilește pe baza următoarelor criterii: populația, suprafața raionului, nevoile economice (volumul și tipurile de acte notariale) și nivelul veniturilor din activitatea notarială. Pentru Chișinău și Bălți, este prevăzut un loc notarial la fiecare 10 mii de locuitori, iar pentru raioane și Găgăuzia – un loc la fiecare 15 mii de locuitori, dar nu mai puțin de 3 locuri pentru fiecare teritoriu.”

La întrebarea unde se pot adresa cetățenii astăzi, Ministerul a răspuns că „locuitorii raionului Basarabeasca pot obține ajutor notarial de la orice notar de pe teritoriul cel mai apropiat. Conform articolului 11 din Legea nr. 246/2018 privind procedura notarială, notarul are competență generală în exercitarea atribuțiilor, cum ar fi întocmirea și îndeplinirea actelor și acțiunilor notariale”.

Pe 17 iulie, președinta raionului Basarabeasca, Natalia Cara, a scris pe Facebook că la începutul lunii iulie a vizitat Ministerul Justiției, unde s-a discutat problema asigurării raionului cu un notar.

Conducerea raionului s-a adresat de nenumărate ori la Ministerului Justiției cu privire la  problema absenței unui notar  public în raion Basarabeasca, ceea ce creează dificultăți pentru toți locuitorii raionului. Dna Ministră a explicat că și alte raioane din republică se confruntă cu  o problemă similară din cauza specificului activităților notarilor și a necesității ca aceștia să confirme licențele pe bază de concurs. La 1 iulie 2024, a avut loc  ultima etapă a concursului, conform rezultatelor căruia doar 9 din 40 de candidați au confirmat licența. De asemenea, dna Ministră a menționat că următorul concurs este programat pentru luna septembrie 2024.

Deși legea privind organizarea activității notarilor prevede ca numărul necesar de notari este stabilit de Ministerul Justiției o dată la trei ani, după consultarea cu Camera Notarială, această dispoziție nu a fost respectată din 2016. Abia în 2023 a fost emisă decizia corespunzătoare. Aceasta a fost cauza multor plângeri din partea cetățenilor și autorităților publice locale privind lipsa notarilor în unele raioane.

În plus, în luna mai 2024, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în a doua lectură modificarea procedurii de moștenire. Conform modificărilor adoptate, pentru această procedură, nu va mai fi necesar ca persoana să se adreseze notarului din ultimul loc de reședință al defunctului, deoarece procedurile aferente pot fi realizate de orice notar din țară.

În noiembrie 2023, în toată țara erau vacante 33 de locuri pentru notari.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!
Categorii
Diverse Sondaje

Cât de pregătiți sunteți dvs./copilul dvs. pentru școală? Sondajul săptămânii

Au rămas doar câteva săptămâni până la începutul anului școlar. Elevii de toate vârstele și părinții lor deja au început să se pregătească activ pentru această perioadă: cumpără caiete și rechizite, își reînnoiesc garderoba, se pregătesc psihologic. Redacția BAStv a decis să afle de la cititorii săi la ce etapă se află pregătirile lor pentru școală.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!
Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼