Categorii
Diverse Istorii

Arhiva – memoria societății. Discuție de suflet cu angajații Serviciului Arhivă Basarabeasca

Fiecare document, fiecare manuscris sau fotografie reprezintă o piesă din puzzle-ul istoriei, iar arhivistul asigură păstrarea acestor comori în siguranță pentru generațiile următoare.

Prin munca sa dedicată, prin pasiune și profesionalism, doamna Maria Tetrioglo, șefa  Serviciului Arhivă Basarabeasca, circa patru decenii la rând, sistematizează, ordonează documentele cu termen permanent și de lungă durată ale instituțiilor – surse de completare ale raionului Basarabeasca. Este păstrătoarea memoriei colective.

Maria Tetrioglo, șefa  Serviciului Arhivă Basarabeasca: În activitatea arhivistică m-am dedicat în totalitate, acumulând informații istorice și documente ale fiecărei instituții – surse de completare. Acest lucru l-am îndrăgit din primele zile de activitate. Nu-mi imaginez să activez în alt domeniu. Sensul principal al vieții mele este de a fi mereu corectă, responsabilă și receptivă.

Cea care asigură drepturile legitime ale cetățenilor, privind  accesul la informație, examinarea cererilor cu caracter social- juridic, dar și executarea lor, se numește Veronica Murașov, specialistă în Serviciul Arhivă Basarabeasca:

În acest rol mă simt formidabil, întrucât am îndrăgit de la bun început acest gen de activitate. Sensul vieții mele este chiar viața însăși, să prețuiesc fiecare clipă trăită, să simt fiecare emoție și, să mă bucur din plin de micile surprize ale vieții.

– Povestiți-ne câte ceva din activitatea Dvs?

 – Maria Tetrioglo, șefa  Serviciului Arhivă Basarabeasca: În activitatea arhivisticii a fost efectuată expertiza valorii și prelucrarea tehnică – științifică a documentelor cu termen permanent de păstrare ale instituțiilor – surse de completare ale Fondului Arhivistic al RM. Am efectuat un lucru enorm privind ordonarea documentelor, întocmirea inventarelor, istoricul fondului referitor la activitatea de bază ale instituțiilor. Am oferit un ajutor metodic și practic colosal specialiștilor din instituțiile raionului referitor la sistematizarea dosarelor cu termen permanent și de lungă durată.

– Veronica Murașov, specialistă în Serviciul Arhivă: Viața mea profesională este la fel de colorată și intensă, ca și viața mea lăuntrică. Fiind juristă de profesie,  am  reușit totuși să mă manifest în diferite domenii, de exemplu, în jurnalistică. Astfel, tind să mă dezvolt multilateral. Mereu am fost motivată să am rezultate și să învăț lucruri noi.                                          

– Trei valori care vă servesc drept ghidare în viață?

– Maria Tetrioglo, șefa Serviciului Arhivă Basarabeasca: Valorile vieții mele au fost și sunt: familia, dedicarea profesională și  corectitudinea.

– Veronica Murașov, specialistă în Serviciul Arhivă: Familia și iubirea îmi sunt valori  supreme. Bunătatea sufletească și dăruirea – pentru că  fără de ele viața nu ar avea farmec și, sinceritatea – ca o binecuvântare și regăsire, care-mi generează liniște sufletească …

– Ce provocări presupune profesia de arhivist?

 – Maria Tetrioglo, șefa  Serviciului Arhivă Basarabeasca: Sunt instituții care cu greu se implică în procesul de ordonare a documentelor, având obligația, conform Legii, ca la finele fiecărui an să-și organizeze –ordoneze documentele de sine stătător. Din cauza neordonării la timp a documentelor, are loc degradarea fizică a aspectului acestora, după care apoi este imposibil de a le restabili. Sunt cazuri  când nu se întocmesc documente cu termen permanent de păstare. Anual, depun efort pentru a obține îndeplinirea obiectivelor ordonării – preluării, dar unii conducători lasă de dorit în privința ordonării și transmiterii la păstrarea de stat.

Odată cu implementarea tehnologiilor informaționale, documentele pe suport de hârtie tot mai rar se întocmesc, deși întocmirea documentelor pe suport de hârtie nu a fost anulată nici printr-un act normativ.

– Veronica Murașov, specialistă în Serviciul Arhivă: Pe parcusul acestui an de activitate în domeniul arhivistic, am observat  o atitudine lipsită de seriozitate și o neglijență din partea unor persoane juridice față de integritatea documentelor, sistematizarea, ordonarea și transmiterea lor la păstrarea în serviciul Arhivă.

– În viziunea Dumneavoastră, ce rol are arhiva și care e misiunea ei?

– Maria Tetrioglo, șefa  Serviciului Arhivă Basarabeasca: Arhiva, în viziunea mea, este comoara de aur a poporului nostru, deoarece în ea sunt păstrate cele mai scumpe izvoare din istoria neamului. În Serviciul Arhivă Basarabeasca sunt păstrate documente valoroase, începând cu anul 1944-2018, în număr de 21555 de dosare, în 92 de fonduri. În acest context, aduc la cunoștința publicului importanța întocmirii  la timp a documentelor la locul de muncă, care, ulterior, vor fi utile cetățeanului de rând.                   

– Veronica Murașov, specialistă în Serviciul Arhivă: Un rol major al Serviciului de Arhivă este contribuirea la formarea istoriei fiecărei localități, care este extrem de valoroasă pentru generația tânără. Indiferent de domeniul de activitate, cu toții avem misiunea să trăim și să prețuim viața din plin, să privim obstacolele ca oportunități și să profităm de ele, să ne simțim vii, să zâmbim, să ne bucurăm de lumină, soare și oameni dragi.

Rolul arhiviștilor este vital nu doar pentru conservarea trecutului, ci și pentru susținerea transparenței, cercetării și continuității culturale. Respect pentru toți cei care, prin pasiune și profesionalismul lor, ne ajută să nu uităm niciodată cine suntem și de unde venim.

În esență, arhivele și arhiviștii sunt cei care ne asigură că amintirile unei națiuni rămân vii și accesibile, pentru a învăța din trecut și a construi un viitor mai bun.

Autor: Ludmila Podgurschii

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

O nouă schemă de înșelăciune prin apeluri telefonice. CNAM avertizează cetățenii să fie vigilenți

Compania Națională de Asigurări în Medicină avertizează cu privire la un nou tip de fraudă care implică apeluri telefonice înșelătoare. Cetățenii sunt îndemnați să fie vigilenți și să raporteze orice apeluri prin care li se solicită date bancare sau plata unor datorii inexistente pentru asigurarea medicală obligatorie.

Potrivit unui anunț publicat pe pagina web a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, escrocii folosesc o nouă schemă de înșelăciune, prin intermediul apelurilor telefonice. Aceștia se prezintă drept angajați ai CNAM și informează victimele că ar avea datorii restante la plata primei de asigurare medicală obligatorie. Ulterior, victimelor li se cer datele bancare sau plata unor sume de bani, susținând că astfel ar rezolva problema datoriei.

CNAM precizează că angajații săi nu contactează cetățenii telefonic pentru a-i informa despre datorii și recomandă ca orice astfel de apel să fie întrerupt imediat, iar incidentul să fie raportat autorităților. De asemenea, persoanele care au fost contactate de escroci sunt îndemnate să nu divulge informații personale sau date bancare prin telefon în astfel de situații.

Pentru a verifica situația personală în ceea ce privește statutul în sistemul de asigurare medicală obligatorie, persoanele interesate pot accesa pagina web a CNAM, la secțiunea „Servicii”, subrubrica „Verificarea statutului AOAM”. De asemenea, pentru întrebări ce țin de asigurarea medicală, cetățenii pot apela serviciul telefonic Info CNAM la numărul de telefon 0 800 99999.

Autor: Virineia Carapirea

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

(FOTO) Primăria Cimișlia anunță finalizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii în satele Bogdanovca Veche și Dimitrovca

Primăria Cimișlia a anunțat finalizarea a două proiecte în valoare de 32 900 euro, care vizează îmbunătățirea infrastructurii din satele Bogdanovca Veche și Dimitrovca. Aceste inițiative, sprijinite de Ambasada Poloniei în Republica Moldova, au ca scop creșterea calității vieții locuitorilor și promovarea dezvoltării comunităților locale.

Evenimentul de recepție a lucrărilor realizate în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din suburbiile orașului Cimișlia prin dezvoltarea infrastructurii” a reunit oficiali locali și internaționali. Printre participanți s-au numărat Primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi, viceprimarul pentru probleme economice și atragerea investițiilor, Dorin Coroian, Secretarul I al Ambasadei Poloniei, Sebastian Zagdański, și expertul în politici de dezvoltare Octavian Mamaliga.

În satul Bogdanovca Veche, a fost amenajat un teren de joacă și sport. Această inițiativă a fost posibilă datorită unei finanțări în valoare de 13 mii euro, oferită de Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova, susținută de o contribuție de 0,6 mii de euro din partea Primăriei Cimișlia.

Spațiul de recreere a fost amenajat cu echipamente adecvate pentru a asigura distracția și confortul tuturor vizitatorilor. Terenul include patru tobogane și patru leagăne, precum și un complex de scaune adaptate pentru copii, o nisipieră, o urnă de gunoi și o bancă. De asemenea, acesta dispune de un carusel cu opt locuri, un balansator și cinci echipamente pentru exerciții fizice.

În satul Dimitrovca, a fost efectuată reparația capitală a Centrului Multifuncțional Cultural, datorită unei investiții în valoare de 5 mii de euro din partea Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova, complementată de o contribuție de 14 300 de euro din bugetul Primăriei Cimișlia.

Lucrările efectuate au constat într-o serie de intervenții esențiale, cum ar fi demolarea tâmplăriei și a sistemului electric vechi, renovarea pardoselii, precum și nivelarea și tencuirea pereților și a tavanului. În plus, sistemul de iluminat a fost înlocuit cu unul nou, destinat să îmbunătățească vizibilitatea și confortul în cadrul spațiului renovat.

Valoarea totală a proiectelor se ridică la 32 900 de euro, dintre care 18 mii de euro reprezintă contribuția Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova.

Autor: Virineia Carapirea

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼