Susțineți BAStv

Rezultatele alegerilor pentru funcția de primar în toate localitățile raionului Basarabeasca

În 6 din cele 7 localități a raionului Basarabeasca au fost aleși propriii primari. Doar în orașul Basarabeasca acesta nu a fost determinat din primul scrutin, urmând a fi organizat al doilea tur. Rezultatele totale le puteți citi în materialul BAStv.

Orașul Basarabeasca

Alegătorii din orașul Basarabeasca nu au reușit să determine din prima primarul. Inițial, 9 candidați au concurat pentru funcția de primar al orașului Basarabeasca. După ce partidul „Șansa” a fost scos din alegeri, au mai rămas 8. Majoritatea voturilor sau 32,1% a fost oferită reprezentantului Partidului Socialist din Republica Moldova, Piotr Pușcari, care deține funcția de președinte al consiliului raional. Candidatul independent Valentin Chimpoes, care este actualul primar al orașului, a fost în spatele lui cu aproximativ 1% sau 35 de voturi, iar 21% dintre alegători l-au votat pe candidatul din partea partidul Renaștere, antreprenorul Fiodor Nikolaev.

Candidații rămași au primit în total 15,85% de voturi.

Întrucât niciunul dintre candidați nu a primit mai mult de 50% din voturi, peste 2 săptămâni va avea loc turul doi al alegerilor pentru funcția de primar. Alegătorii vor trebui să aleagă între doi candidați – Piotr Pușcari și Valentin Cimpoeș. Este a treia oară când acești doi candidați luptă pentru postul de primar în turul doi.

Comuna Iserlia

În comuna Iserlia, fosta șefă a administrației locale, Ludmila Rotari, care a candidat în calitate de reprezentant al PSRM, a fost realesă în funcția de primar. După excluderea de la alegeri a concurentului electoral din formaţia Şansa, ea a rămas singura candidată la funcţia de primar al comunei. Pentru ea au votat 324 de alegători.

Satul Carabetovca

Potrivit rezultatelor votării din satul Carabetovca, majoritatea a fost câștigată de fostul primar al satului, Sergiu Racilă, care a candidat în calitate de reprezentant al partidului PAS. După excluderea de la alegeri a candidaților din formațiunea Șansa, la postul de primar al satului au candidat două persoane – Sergiu Racilă (PAS) și Ana Dranga (candidat independent). După numărarea voturilor, a rezultat că Sergiu Racilă a câștigat alegerile cu 54,92% din voturi. Pentru Ana Dranga au votat în total 45,08% dintre alegători.

Satul Iordanovca

În satul Iordanovca majoritatea alegătorilor sau 63,6% – au votat pentru candidatul PAS, Viorica Scobioală. Doi concurenți electorali au concurat pentru funcția de primar al satului Iordanovca – Viorica Scobioală și Anatolie Mereanu. Potrivit rezultatelor votării, fostul primar al satului, Anatolie Mereanu, a pierdut în fața contracandidatei, obținând 36,94% din voturi.

Satul Abaclia

În satul Abaclia, potrivit rezultatelor votării, majoritatea sau 54,07% din voturi a fost înregistrată în folosul fostului primar al satului, Victor Niculiță, candidat din partea PLDM. Pentru funcția de primar al satului Abaclia au concurat 6 candidați, cu excepția reprezentantului partidului „Șansa”, care a fost retras de la alegeri. Drept urmare, peste 54% dintre alegători l-au votat pe fostul șef al administrației locale, Victor Niculiță. Pe locul doi s-a clasat Gheorghe Beşleagă, reprezentantul Partidului Verde Ecologist din Moldova cu 15,63%, Ion Mînăscurtă, reprezentantul partidului PAS, fiind ușor în urma lui cu 14,86%.

Satul Sadaclia

Aproape 80% dintre alegătorii satului Sadaclia au votat pentru candidatul PAS Ion Galeru, care fusese anterior primar al satului. Concurenții săi au fost Maria Garaba și Anatolie Prochnițchi care au primit 11,04% și respectiv 9,05% din voturi.

Satul Bașcalia

În Bașcalia, cinci concurenți electorali au concurat pentru postul de primar al satului. Reprezentantul PP DA Ilie Cernăuțan a câștigat alegerile, pentru el au votat aproape 59% dintre alegători. Pe locul doi ca număr de voturi se află candidatul independent Ion Bordan cu puțin peste 19%. Candidatul PAS Maria Bordan a primit aproximariv 13% din voturi.

Prezența medie la alegeri în raion a fost de 36,6%, cu 5% mai puțin decât în ​​medie pe țară.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼