Categorii
Diverse Divertisment

„Retrospectiva săptămânii” de la BAStv: educația economică pentru tineri, incendiile în raionul Basarabeasca și multe altele

„Retrospectiva săptămânii” – o secțiune în care postăm cele mai importante știri publicate pe site-ul nostru în ultimele 7 zile. Acest lucru te va ajuta să fii mereu la curent și să nu ratezi nimic important pentru tine.

(FOTO) Curs privind educația economică pentru tinerii r-nlui Basarabeasca

În perioada 21–22 iulie, aproximativ 25 de tineri din raionul Basarabeasca au participat la un curs, privind educația economică. Training-ul a fost desfășurat sub forma unui joc. Mai mult pe site.

Consiliul Național al Elevilor a avut o întrevedere cu Ministrul Educației

Pe data de 24 iulie, în incinta Centrului pentru Copii și Tineret „ARTICO” din orașul Chișinău, a fost desfășurată prima întâlnire a noilor membri ai Consiliului Național de Elevi. Totodată, noii membri au avut o întâlnire cu Ministru Educației, Dan Perciun. Detalii aici.

Vor fi aprobate două categorii de vulnerabilitate energetică, în următorul sezon rece: Guvernul a avizat pozitiv proiectul

În următorul sezon rece, vor fi aprobate două categorii de vulnerabilitate energetică, iar ajutorul pentru perioada rece ar putea fi integrat în mecanismul de acordare a compensațiilor. Executivul a avizat pozitiv proiectul elaborat deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Mai multe informații.

A fost dat în exploatare tronsonul de drum Chișinău – Giurgiulești al drumului național M3

Tronsonul Chișinău – Giurgiulești, al drumului național M3, a fost dat în exploatare. Traseul a fost reabilitat cu sprijinul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Detalii pe site-ul nostru.

Incendiile în raionul Basarabeasca au adus un prejudiciu de circa 115 000 lei

În primul semestru al anului 2023, pe teritoriul raionului Basarabeasca au fost înregistrate 5 de incendii. Informația a fost oferită de către Secţia Situaţii Excepţionale Basarabeasca (SSE). Informații în plus.

În s. Sadaclia vor fi atestate întreruperi de energie electrică. Care sunt cauzele lor

În prima săptămână a lunii august, în s. Sadaclia vor avea loc lucrări de reconstrucție a pilonilor de tensiune înaltă. Anunțul a fost făcut de către Primăria s. Sadaclia, într-o postare pe Facebook. Mai mult pe site.

(Videoclip social) Corupția în medicină nu se rezumă doar la bani

Nu este un secret că corupția este întâlnită în mai multe domenii, însă în medicină – corupția înflorește nu numai prin acordarea banilor în calitate de mită. De asemenea, aceleași ”mulțumiri” pot fi considerare o încălcare a legii. În acest videoclip social, vă prezentăm care sunt formele corupției în medicină. Detalii aici.

 

Cei care susțin redacția BAStv în realizarea comținuturilor de calitate, oferim un link către un articol despre cum se poate face acest lucru.

Asta este tot ce am vrut să vă reamintim. Sperăm să fie interesant. Urmărește publicațiile noastre și fii mereu la curent cu ceea ce se întâmplă!

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Istorii

„Prin artă, încercam să fiu unică…”. Mihaela Mîță despre dragostea ei pentru pictură

Mihaela Mîță este o adolescentă din s. Abaclia, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic ”Constantin Stere” din localitate. Anul acesta, ea a absolvit Școala de Arte din or. Basarabeasca, secția Arte plastice. Cum anume a devenit pictura hobby-ul ei favorit, aflați în acest material. 

 

Te salut, Mihaela! Spune-mi, de la ce a început dragostea ta pentru desen? Ai avut un model de inspirație pentru asta?

Salut! Pentru mine, la început, arta a fost un hobby prin care încercam să fiu unică față de cei care mă înconjurau. Desenam pentru ca timpul să treacă mai repede. Cu cât mai mult creșteam, cu atât mai mult deveneam atașată de desen. Inspirația mea a fost deseori desenele făcute de către alți elevi mai mari, afișate în holul școlii la diferite ocazii, dar și diferite persoane apropiate care aveau experiență în domeniu. Lucrările lor au avut un impact în dorința mea de a picta.

Când ai început să frecventezi Școala de Arte și ce te-a determinat să urmezi aceste studii?

Am început să frecventez școala de arte în clasa a V-a, la vârsta de 11 ani. Am frecventat un cerc de desen timp de 4 ani în acel moment, iar gândul că puteam să evoluez la un nivel profesionist m-a determinat să mă înscriu la Școala de Arte.

Cu ce note ai finalizat Școala de Arte?

Am absolvit Școala de Arte, după părerea mea, cu niște note foarte bune: 10, 9, și un 8. Sunt foarte mândră de rezultatele mele și de experiențele căpătate pe parcursul perioadei de învățare.

A fost greu să susții examenele?

Examenele au venit cu un bagaj de stres la care nu m-am așteptat. Pentru mine, examenele au fost o provocare, dar nimic din ceea ce nu puteam realiza cu succes. Examenele, fiind unele din cele mai mari lucruri făcute de mine în momentul actual și cele mai complexe, au arătat talentul meu în fața unei întregi comisii. Pentru mine, așteptatul rezultatelor și feedback-ului a fost cea mai grea parte.

Care sunt tehnicile tale preferate pentru a desena/ picta?

Îmi place să lucrez în uleiuri, ca tehnică este foarte diferită față de alte materiale folosite de mine și am un proces complet diferit de lucru. Recent, am început să lucrez în pasteluri și acril, amândouă tehnici cu care pot obține rezultate unice.

Te gândești să îți legi viața de domeniul artistic? Poate vrei să devii pictor sau arhitect? 

M-am gândit la diferite opțiuni pentru viitorul meu care sunt legate de artă: să devin un artist renumit cu propriul atelier ar fi un vis devenit realitate, dar și opțiunea de a deveni un animator mi-a traversat mintea, chiar dacă nu am experiență în domeniul artei grafice. În final, jobul la care m-am gândit de foarte multe ori este de a deveni o profesoară de istorie a artelor la o instituție de învățământ cu profil de arte.

Ai și alte pasiuni în afară de desen? Care sunt ele?

Chiar dacă desenul mi-a ocupat o mare parte din timp, am și alte pasiuni, ca ascultatul muzicii sau plimbările. O altă pasiune de-a mea este cititul, pentru mine acest hobby este unul de care nu cred că o să mă pot despărți. Am biblioteca mea personală cu cărți de diferite genuri, teme și mesaje, la care țin foarte mult.

Te mai ocupi cu arta, acum că nu mai frecventezi școala de arte? 

Acum că am absolvit școala de arte, desenez cel puțin o dată pe săptămână, încercând să păstrez acest obicei de a desena și pentru a mă dezvolta în continuare ca o tânără artistă.

Ce te inspiră pentru a crea desene?

Foarte multe lucruri mă inspiră să desenez, alți artiști locali sau de pe internet, diferite fotografii, filme și seriale, natura, etc. În general, pe mine  mă poate inspira orice să creez ceva nou sau să continui o lucrare nefinisată.

Pe final, crezi că în Republica Moldova este apreciată arta? Ce lipsește în țară pentru a promova acest domeniu?

După părerea mea, arta nu este apreciată destul în Republica Moldova, deoarece arta se admiră doar la suprafață, fără să fie analizată. Lipsește foarte mult interesul și dedicația oamenilor de a învăța și înțelege arta, pentru că avem în școli ore predate despre artă, există zeci de muzee pline cu lucrări nemaipomenite.

Autor: Lilia Zabolotnîi

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼