Categorii
Diverse Divertisment

„Retrospectiva săptămânii” de la BAStv: alegeri locale, prețul lemneler, fotbal și multe altele

„Retrospectiva săptămânii” – o secțiune în care postăm cele mai importante știri publicate pe site-ul nostru în ultimele 7 zile. Acest lucru te va ajuta să fii mereu la curent și să nu ratezi nimic important pentru tine.

Alegerile locale generale 2023: câte secții de votare vor fi în raionul Basarabeasca

15 secții de votare vor fi deschise în raionul Basarabeasca pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, anunță președinta Consiliului electoral al circumscripției electorale raionale Basarabeasca nr. 5, Violeta Topală. Detalii aici.

La ce preț vor putea procura lemnele de foc locuitorii raionului Basarabeasca și câte sunt în stoc

Se apropie sezonul de încălzire, așa că oamenii care își încălzesc casele cu lemne caută cu toții de unde să-l cumpere. Jurnalistii BAStv au aflat dacă lemne de foc sunt disponibile în Ocolul Silvic Basarabeasca și cât costă. Mai mult pe site.

Școlile din raionul Basarabeasca pot beneficia de o tablă interactivă. Care sunt condițiile

Orice școală din raionul Basarabeasca poate beneficia de o nouă tablă interactivă. AO „Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului”, organizează campania “10 table pentru nota 10!”. Acest concurs se va desfășura, în perioada 02.10.2023 – 15.06.2024. Scopul fiind acordarea susținerii a 10 școli situate în afara mun. Chișinău. Informații în plus.

(VIDEO) Moldova depinde de piața rusă? Adevărat sau fals

Piața rusă demult nu mai este crucială pentru mărfurile moldovenești, în pofida tuturor manipulărilor agenților pro-ruși de la Chișinău. Moldova exportă în Uniunea Europeană de 12 ori mai mult decât în Rusia, constant în ultimii 6 ani. Din 2018 încoace între 60 și 65 de procente din mărfurile noastre sunt exportate în Uniunea Europeană. În Rusia exporturile în acești ani au variat între și 8-9% în 2018 și s-au cifrat la doar 4 la sută anul trecut. Mai mult pe site-ul nostru.

Companiile aeriene vor transmite Poliției de Frontieră toată informația despre pasageri

Companiile aeriene vor fi obligate să transmită Poliției de Frontieră toate datele despre pasageri. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv în vederea consolidării securității interne, prevenirii și contracarării activităților teroriste. Detalii aici.

(VIDEO) „Pictura este cea mai bună exprimare a sufletului”. Amelie Gurin despre hobbyul său

Pentru ea pictura este cea mai bună exprimare a sufletului. Fără să conștientizeze acest lucru, din copilărie s-a ajutat de culori și creioane ca să poată da formă gândurilor și emoțiilor. Este vorba despre Amelie Gurin, eleva școlii de arte din or. Basarabeasca, care impresionează prin lucrările sale. Aflați-i povestea din reportajul realizat de Cartierul Tineretului. Informații aici.

(VIDEO) Cum a jucat echipa de fotbal din Abaclia la etapa regională a Turneului ,,Cupa Guvernului”

În or. Basarabeasca, pe stadionul liceului ,,A. Pușkin”, s-a desfăşurat etapa a III-a regională, din cadrul Turneului republican „Cupa Guvernului”, ediţia 2023. La turneu au participat trei echipe din raioanele: Basarabeasca, Comrat și Ceadîr-Lunga. Mai mult pe site.

Cei care susțin redacția BAStv în realizarea comținuturilor de calitate, oferim un link către un articol despre cum se poate face acest lucru.

Asta este tot ce am vrut să vă reamintim. Sperăm să fie interesant. Urmărește publicațiile noastre și fii mereu la curent cu ceea ce se întâmplă!

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO/VIDEO) Hramul satului Carabetovca sărbătorit pe cinste

Pe data de 14 octombrie, de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, locuitorii din s. Carabetovca au sărbătorit hramul localității. Programul zilei a începe cu Slujba divină la biserica din sat.Pe Stadionul central din s. Carabetovca s-a desfășurat un șir de evenimente sportive.

De asemenea, pentru săteni și oaspeți, s-a organizat o masă cu bucate tradiționale. În incinta Căminului Cultural a avut loc un concert dedicat Hramului satului Carabetovca, urmat de Hora satului.

Potrivit arhivelor, în anul 1833, apar primele consemnări de existență a s. Carabetovca. Inițial localitatea  purta numele de Carabețeni. Mai târziu, denumirea satului se schimbă în Carabetovca în cinstea unui boier Carabet-Anuș.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Divertisment

Ce este insomnia și cum scapi de ea

Insomnia este boala tăcută de care suferă majoritatea oamenilor, pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Dezvoltarea tehnologică, stresul cotidian, problemele personale sunt doar câteva dintre cauzele insomniei. Insomnia se poate instala chiar și când o persoană respectă numărul de ore de somn, dat asta înseamnă că avem un somn de slabă calitate, cu treziri frecvente.

Cauzele principale

Cauzele insomniei nu pot fi întotdeauna ușor de identificat, mai ales că ea reprezintă mai mult un simptom pentru alte afecțiuni decât o boală în sine. Totuși, cercetătorii în domeniu, au concluzionat că, insomnia poate avea urmatoarele cauze:

  • stresul este în capul listei de cauze ale insomniei;
  • afecțiuni medicale fizice sau psihice;

Anumite afecțiuni medicale pot interfera cu obținerea unui somn odihnitor cum ar fi: durerea cronică, angina, sindromul de apnee în somn, sindromul picioarelor neliniștite, astmul, sforăitul, narcolepsia, somnambulismul, maladia Alzheimer etc. În alte cazuri, insomnia poate fi, ea însăși, un simptom pentru anumite boli nedepistate care îi determină pe cei afectați, să meargă la medic.

Insomnia este și un simptom al multor afecțiuni mintale, precum depresia, anxietatea și sindromul de stres post-traumatic, tulburarea bipolară, anxietatea generalizată, schizofrenia.

  • Efecte secundare ale unor medicamente;
  • Consumul de cafeină, de alcool sau nicotină;
  • Temperaturile extreme;
  • Factorii de mediu;
  • Schimbarea bruscă a ritmului circadian.
Tratament

Tratamentul insomniei depinde foarte mult de cauză. Doctorul poate recomanda atât psihoterapie, cât și medicamente precum:

  • Somnifere – sunt recomandate mai ales în cazurile severe de insomnie și doar pe termen scurt;
  • Antidepresive – sunt indicate mai ales dacă insomnia a apărut pe fondul unei depresii nediagnosticate. Nu trebuie luate niciodată fără recomandarea doctorului, deoarece ar putea avea efecte adverse;
  • Melatonina – este recomandată mai ales persoanelor de peste 60 de ani și poate calma insomnia ușoară, ajutând la reglarea ciclului somn-veghe;
  • Antihistaminice – oferă o stare de somnolență, deși nu sunt considerate somnifere. Pot grăbi somnul, însă cresc riscul de somnolență pe timpul zilei. Se iau doar după o discuție cu medicul.

Pe de altă parte, dacă insomnia este provocată de o boală cronică nedepistată anterior, tratarea sa poate duce și la ameliorarea somnului.

Cum insomnia apare frecvent pe fond de stres, pe lângă medicamente, pot fi încercate și terapii complementare. Exercițiile de respirație sau chiar meditația pot ajuta la completarea tratamentului clasic pentru insomnie. Aceste tehnici de relaxare ajută la reducerea stresului, iar practicarea regulată poate ajuta la reducerea insomniei.

Inhalarea aburilor de ulei esențial diluat în apă, precum și masajul cu un amestec de ulei esențial și ulei de măsline ajută corpul să se detensioneze și pot oferi o stare de bine, potrivită înainte de culcare. Efectul este similar în cazul acupuncturii sau altor forme complementare care ajută la relaxarea corpului și a minții.

Necesarul de somn în funcție de vârstă

În general, durata somnului nocturn variază în funcție de vârstă. Conform experților în somn, este bine să se respecte următoarele standarde:

  • Nou-nascuți – 14-17 ore/zi;
  • Copii mai mici de 5 ani – 10-13 ore/zi;
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani – 9-11 ore/zi;
  • Copii cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani – 8-10 ore/zi;
  • Adulții – 7-9 ore/zi;
  • Persoanele de peste 65 de ani – 7-8 ore/zi.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼