Susțineți BAStv

Categorii
Diverse Istorii

(VIDEO) Tradiții de Paște în s. Carabetovca: Cum locuitorii s-au pregătit de sărbătoarea învierii

Cu grădini înverzite copaci înfloriți, cer senin și mult soare. Așa a început Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor, înainte de Paște. În satul Carabetovca, oamenii mai respectă tradițiile și obiceiurile de Paşte, care nu sunt legate numai de gospodărie, precum curăţenia şi pregătirea mesei îmbelşugate cu diverse bucate, ouă roşii, pască şi cozonac. Cu această ocazie, jurnalista civică BAStv, Kateryna Răcilă, a mers în vizită la gospodinele din sat, pentru a vedea și a le întreba cum merg pregătirile de Paște.

Potrivit tradiției, în Miercurea Mare, sau, cum i se mai spune prin alte părți Miercurea Seacă, gospodinele dedică ziua pentru „a lumina” casa, a face ordine și a pregăti o parte dintre bucatele de pe masa de Paște.

Maria Vrabie, în vârstă de 56 de ani, și Lucherea Plop, de 67 de ani, bune prietene de o viață întreagă, au început lucrul de dimineață, curățenia prin casă și curte repede a fost isprăvită.

În Joia Seacă, femeile au vopsit ouăle, pentru că se spune că se păstrează mai bine. Tot în această zi au copt cozonacul, rulade și pâine.

 – Care este însemnătatea sărbătorii de Paște în familia dvs.?

„Paștele e o sărbătoare mult așteptată, sărbătoarea sufletului. Noi înviem odată cu Hristos, ne unim toți oamenii pentru a sărbători, a ne bucura. Până la răsărit de soare, facem un rug în drum sau, pur și simplu, dăm focul în drum, așa a fost întâmpinat Iisus Hristos” a spus Lucherea Plop.

– Ouăle de Paști sunt vopsite în roșu. De ce anume această culoare ?

„Ouăle sunt vopsite în culoarea roșie, pentru că roșu este simbolul sângelui, care a curs de la Iisus Hristos. Le încondeiem cu lumânarea, facem diverse ornamente, punem cu frunze verzi”, ne-a pus Maria Vrabie 

Bucatele delicioase sunt nelipsite de pe masa de sărbătoare. Potrivit altor femei, toate aceste bucate vor fi savurate împreună cu rudele.

„Pasca o cumpărăm, pregătim răcituri sarmale, pârjoale, clătite dulci. Sărbătorim cu rudele, ne odihnim, mergem la biserică” ne-a spus Alina Gribineț, în vârstă de 18 ani.

„În familia noastră la masa de sărbătoare este pregătită și carnea de miel. În ziua de Paște ne ducem la sfânta biserică, la slujba de Înviere a lui Iisus Hristos. După venim acasă și sărbătorim cu familia” ne-a zis doamna Maria.

„Pasca o coc după rețeta mamei, exact așa cum o făcea ea, și cu brânză sărată și cu brânză dulce. Mai fac și niște rulade cu magiun” a spus lelea Nina Berestean, în vârstă de 68 de ani.

Următoarea zi, în Vinerea Mare, gospodinele ţin post negru, nu se coace pentru că este considerat un păcat. Seara, după ce aproape totul este gata, copiii mari şi mici, femei şi bărbaţi, se îmbracă de sărbătoare, iau câteva flori din grădină şi pornesc spre biserică. 

O tradiție foarte frumoasă, lăsată de la părinți, este spălarea feței cu un ou roșu și unul alb, în dimineața după slujba de la biserică. Aceasta era făcută de fiecare copil pentru a fi rumen și frumos. De asemenea, în apă era aruncat câte un bănuț, pentru a fi bogați, fi curați și să ne fie luminată viața mai departe.

Autor: Kateryna Răcilă

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Festivalul de cântece pascale „Slăvit să fie Domnul” la Mănăstirea Chistoleni” din s. Sadaclia

Tradițional, în a treia zi de Paști, la Mănăstirea Chistoleni „Sf. Ierarh Nicolae” din s. Sadaclia este organizat Festivalul Raional al Cântecului Pascal „Slăvit să fie Domnul”. La acesta au participat colective artistice și bisericești atât din raionul Basarabeasca, cât și din alte localități.

Prin ele se numără colectivul de preoți, colectivul „Abacliencele” din s. Abaclia, maicile de la mănăstirea „Chistoleni”, corul bisericesc din Bașcalia și Sadaclia, dar și colective din or. Basarabeasca și satele Iordanovca, Iserlia, Carabetovca, precum și din Cioc-Maidan și Dezghingea, raionul Comrat.

Fiecare formație a venit cu câte un buchet de cântece și colinde pascale, care au impresionat publicul prin măreție, frumusețe și melodicitate.

De asemenea, în cadrul festivalului a fost organizată și o expoziție cu tematică pascală.

La festivitate a fost prezentă și președinta raionului Basarabeasca, Natalia Cara. Aceasta, împreună cu șefa Secției cultură a raionului, Olga Baciu, a ținut să menționeze colectivele care au participat la festival, înmânându-le câte o diplomă și o mică contribuție bănească.

În acest an, festivalul se află la cea de-a IX-a ediție.

Autor: Lilia Zabolotnîi

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼